Ministar Malenica: Stalna borba protiv korupcije je agenda naše Vlade, parlamentarna većina je stabilna

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica gostovao je večeras u HRT-ovoj Temi dana. Osvrnuo se na današnju akciju policije i USKOK-a u kojoj je uhićeno desetak osoba, poručivši da Vlada poštuje rad neovisnih i samostalnih institucija, da podupire državno odvjetništvo, USKOK i policiju u njihovom samostalnom radu.

"Svaka kriminalna aktivnost ima svoje ime i prezime. Vlada i HDZ jasno su stali na stranu borbe protiv korupcije. Istaknuli smo da nema nedodirljivih. Onaj koji je počinio određeno kazneno djelo, za to treba i odgovarati. Što se tiče političke odgovornosti, ako se utvrdi počinjenje kaznenog djela to utječe i na političko djelovanje tih pojedinaca koji su to učinili," rekao je Malenica.
 
Istaknuo je da je predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić izjavio da je Dražen Barišić stavio mandat u mirovanje. Napominje da je parlamentarna većina stabilna te da se u narednom tjednu umjesto njega očekuje drugi zastupnik.
 
Odgovarajući na pitanje hoće li HDZ isključiti Barišića iz stranke, kazao je da će to odlučiti stranka u skladu sa statutom i drugim stranačkim aktima.
 
"Stalna borba protiv korupcije je agenda naše Vlade", poručio je ministar.
 
U Ministarstvu pravosuđa i uprave priprema strategija za borbu protiv korupcije 2021.-2030.

 
Što se tiče zakonodavnih aktivnosti, Malenica je kazao da se u Ministarstvu pravosuđa i uprave priprema strategija za borbu protiv korupcije 2021.-2030., budući da postojeća strategija ističe potkraj ove godine.
 
Naglasio je da je jedan od glavnih prioriteta prevencija korupcije, ali i podizanje svijesti o korupciji kao društveno neprihvatljivom ponašanju.
 
"Jačat ćemo kapacitete neovisnih tijela koji sudjuluju u pravosudnim aktivnostima. Izmjenama zakona o USKOK-u dodatno ćemo ojačati to tijelo. Ojačat ćemo i provedbu zakona o zaštiti zviždača, njihovu pravnu zaštitu, ali i motivirati ljude da  prijavljuju određene nepravilnosti", kazao je Malenica.
 
Govoreći o Darku Puljašiću, saborskom zastupniku HDZ-a, kojem je također danas skinut saborski imunitet zbog predmeta koji se o njemu vodi od 2018. godine, Malenica je rekao da je Puljašić "bio prijedlog svoje teritorijalne županijske organizacije da bude na listi HDZ-a na prošlim izborima".
 
"Optužnica je podignuta nakon završetka izbora. Kao i za sve osobe, tako i za njega vrijedi presumpcija nevinosti", zaključio je ministar Malenica.
 
Izvor: HRT/Vlada
 

Pisane vijesti | Ivan Malenica