Ministar Maras: Vrijednost Poduzetničkog impulsa za 2015. je 4,37 milijardi kuna, prvi natječaji počinju već u ožujku

Slika /Vijesti/2015/veljača/19 veljače/JKP_6622.jpg

Od tih 4,37 milijardi kuna za 2015. godinu se 88,7 posto financira  iz proračuna Europske unije, a tek 11,3 posto iz Državnog proračuna. Najviši iznos potpore bit će 15 milijuna kuna, a najniži 10.000 kuna, a očekivan broj potpora je 1.300. „To su značajne vrijednosti“, kazao je ministar Maras.

O programu Poduzetnički impuls za 2015. godinu, usvojenom na današnjoj sjednici Vlade, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras na konferenciji za medije kazao je da se radi o setu mjera koje Vlada objedinjuje svake godine u program koji pomaže da se u Hrvatskoj lakše posluje.  Pojasnio je da se njime potiče poduzetništvo i obrt kroz dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije, kao i lakši pristup financiranju, odnosno jednostavnije i jeftinije kreditiranje te jamstva koja poduzetnicima omogućavaju dobivanje kredita uz manje opterećenje hipotekama. Ovim programom također se potiče internacionalizacija poslovanja, odnosno nastupi poduzetnika na sajmovima. „To nam je posebno bitno s obzirom na rast izvoza malih i srednjih poduzetnika zadnjih godina, da im još više omogućimo prezentacije i na stranim tržištima, kako bi ostvarili dobre rezultate“, rekao je ministar Maras.  Programom se potiče i obrazovanje koje je ključ kvalitetnog poduzetništva i obrta, zatim ulaganja u istraživanje i razvoj te ulaganja u poduzetničku infrastrukturu u suradnji s lokalnim jedinicama, ali i tvrtkama, kojima se  omogućuje razvoj poduzetničkih zona i inkubatora, kako bi tvrtke koje se osnivaju imale mogućnost djelovati u povoljnijim uvjetima.

Što se tiče razdoblja od 2012. do 2014. godine, ministar je istaknuo da je u tom razdoblju bilo 7.123 potpora i više od 5,7 milijarda kuna ukupne vrijednosti financiranih projekata, te više od 11 tisuća novootvorenih radnih mjesta. „Svaka uložena kuna se višestruko vraća Republici Hrvatskoj i njezinim građanima“, kazao je ministar.  Što se tiče usporedbe vrijednosti Poduzetničkog impulsa od 2012. do 2015., ministar je istaknuo da je u 2015. godini vrijednost povećana tri i pol puta više nego prošle godine te je ukupna suma, koja iznosi 4,37 milijardi kuna, otprilike jednaka onoj koja je u poduzetništvo i obrt uložen u zadnjih desetak godina. „Mi smo sada s ovim programom otvorili sredstva koja u Republici Hrvatskoj nikad nisu bila moguća“, kazao je ministar te pojasnio da od tih 4,37 milijardi kuna za 2015. godinu se 88,7 posto financira  iz proračuna Europske unije, a tek 11,3 posto iz Državnog proračuna, što dovoljno govori o koristima ulaska u Europsku uniju. Najviši iznos potpore bit će 15 milijuna kuna, a najniži 10.000 kuna, a očekivan broj potpora je 1.300. „To su značajne vrijednosti“,  kazao je ministar i nastavio: „Već 2012. godine dogovorili smo se da idemo sa što višim iznosom potpore, jer smo svjesni da je smisleno dati potporu onom projektu koji se može do kraja financirati i provesti“. Također, ministar je kazao da postoje tri osnovna programska područja, prvo je za mikro i malo poduzetništvo i obrt, sa 12 programa u vrijednosti od 118.991.522 kuna, drugo područje su sredstva iz fondova EU, sa 14 programa u vrijednosti 3.883.551.478 kuna te područje kojim se želi olakšati poduzetnicima zaduživanje, kako bi došli do sredstava za poduzetničke pothvate, sa 7 programa u vrijednosti od 369.633.257 kuna.  Ministar je naglasio da prvi natječaji za programe počinju već u ožujku. Na kraju je ministar Maras naglasio da je u sustavu dodjele potpora veći naglasak na učinkovitosti javnih sredstava, dakle na manjem broju potpora, ali veće prosječne vrijednosti, da je sustav usklađen s načinom i uvjetima korištenja sredstava iz fondova EU, da se putem informativnih kampanja i terenskih radionica još više unaprjeđuje transparentnost i veća vidljivost natječaja te se unaprjeđuje sustav praćenja i procjene učinaka dodijeljenih sredstava.
 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Poduzetništvo i obrt