Ministar Marić: Kroz set mjera ublažiti efekte povećanja cijena pojedinih energenata i hrane

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, danas je gostujući na N1 televiziji kazao da se u ovom trenutku “ništa spektakularno ne može komentirati”.

“Vlada je pokazala jasnu namjeru da se kroz set mjera ublaže efekti povećanja cijena kako pojedinih energenata, tako i hrane, koji su zapravo najvidljiviji u mjesečnim košaricama, a poglavito onih građana koji su na razinama koje možemo okarakterizirati kao socijalno najugroženije skupine stanovništva”, rekao je.

Komentirao je i zahtjeve oporbe, kazavši da je najčešći zahtjev za snižavanjem PDV-a.

“Kad pratite cijelu poreznu reformu i sve one mjere koje smo napravili, konkretno sustav PDV-a, o njemu svi sve znamo i najčešća je varijabla, najčešće se kaže - snizite mi stopu PDV-a”, rekao je Marić.

„Kod ljudi s nižim dohotkom, jedini način kako se do njih može doprijeti jest umanjenje PDV-a“, kazao je ministar i dodao:

“Svi skupa što možemo učiniti, činili smo i činimo i dalje, a to je da imamo jako visoko konkurentno tržište maloprodaje hrane. Hrvatska ima tržište maloprodaje koje je među najkonkurentnijima, poglavito hrane i upravo je ta konkurencija ona koja potiče i gura da se to dogodi.“

Jasna intencija smanjiti PDV

Na upit očekuje li jeftinije cijene i kad on sam ode u trgovinu, Marić je rekao da je jasna intencija bila da se smanji PDV, pa ono što je bilo 13 posto je smanjeno na 5 posto. Spomenuo je i maslac:

“Sami dobro znamo, maslac je u proteklih mjeseci značajno porastao i svi su trgovački lanci povećali cijene, a mi nismo s porezne strane ništa dirali. Znači nešto je na tržištu. Nešto što je do jučer bila redovna cijena, danas ako je nađete na akciji, to je ta. Zato smo smanjili PDV na to”, rekao je ministar, dodavši da bi se na cijeni maslaca najbolje moglo vidjeti koliko je Vlada utjecala na ublažavanju poskupljenja.

Što se tiče Ukrajine i Rusije, ministar je kazao da su tamo visoki postoci proizvodnje, a koliko će rat utjecati na cijene, posebice kruha i pekarskih proizvoda, tek se treba vidjeti.

“Svjesni smo određenih inflatornih pritisaka. Brojni čimbenici na koje ne možete utjecati, egzogeni, eksterni, izvana i svatko smatra da treba poduzeti ono što je u njegovoj domeni, pa tako i porezna politika. Drago mi je da se ovih nekoliko godina etablirala tema porezne politike, jer nisu porezi bauk i o njima trebamo razgovarati, to su novci koje svi uplaćujemo i o njima trebamo argumentirano razgovarati”, rekao je ministar Marić.

Ministar financija rekao je da je covid eklatantni primjer da Vlada zna reagirati u kriznim situacijama.

Izvor: N1/Vlada

Pisane vijesti | Zdravko Marić