Ministar Marić o izmjenama Odluke o utvrđivanju popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za RH

Slika /Vijesti/2018/01 siječanj/4 siječnja/Pressica/2.jpg

Ministar državne imovine Goran Marić na konferenciji za medije po završetku današnje sjednice Vlade detaljnije je pojasnio izmjene Odluke o utvrđivanju popisa trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Pojasnio je da je do sada na tome popisu bilo 49 tvrtki, dok će ih od sada biti 40. Dodao je da je to posljedica sustavne analize stanja te da su izmjene logične, racionalne i ekonomski opravdane.

Društva koja su skinuta s popisa, njih 11, su Autocesta Zagreb-Macelj, Bina-Istra, Brijuni rivijera, Brodarski institut, Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata, Podzemno skladište plina, Središnje klirinško depozitarno društvo, Zrakoplovno-tehnički centar, Luka Vukovar, Đuro Đaković Holding i Zračno pristanište Mali Lošinj.

Kazao je da je razlog micanja s popisa tih tvrtki taj što one ne zadovoljavaju kriterije potrebne da bi određena tvrtka bila na popisu. „Da bi tvrtka bila na popisu od strateškog interesa, ona mora biti od infrastrukturne važnosti za Republiku Hrvatsku, Republika Hrvatska mora biti vlasnik te tvrtke“, kazao je. Kao primjer je naveo Bina Istru čiji Republika Hrvatska nije vlasnik. Te tvrtke, kazao je, spremne su za restrukturiranje, dokapitalizaciju i privatizaciju.

Istodobno, dva se društva uvrštavaju na taj popis, a to su ACI i Croatia Airlines.

Također, četiri društva koja su bila na popisu, ali na listi od posebnog interesa, sada se premještaju na listu od strateškog interesa, a to su APIS, Državne nekretnine, Hrvatska pošta i Jadrolinija.

Ministar Marić ovom je prigodom najavio je da se planira velika investicija, odnosno projekt izgradnje ACI-jeve marine u Malom Lošinju, pri čemu će se aktivirati državna imovina koja je zapuštena 27 godina. 

Pisane vijesti | Goran Marić