Ministar Marić o odgodi izdavanja euroobveznica: Transakcija nije upitna, ali možemo postići bolju i jeftiniju cijenu

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/lipanj/2 lipnja/DSC_5338.jpg

Ministar financija Zdravko Marić danas je u Banskim dvorima  održao konferenciju za medije na kojoj je pojasnio odgodu izdavanja euroobveznica.

Naglasio je da je to proces koji traje i na kojem Vlada i Ministarstvo financija intenzivno rade te da je održan niz konstruktivnih sastanaka s investitorima u Njemačkoj i Londonu. Prezentirani su im gospodarski trendovi, koji su ocijenjeni kao pozitivni i rastući, a predstavljen je i plan reformi, naročito fiskalne i monetarne mjere. Ministar je dodao da postoji veliki interes investitora i  istaknuo da transakcija izdavanja obveznica nije upitna, ali gledajući na ukupne uvjete, koji zavise kako od domaćih, tako i vanjskih čimbenika, koji imaju utjecaj na ukupna kretanja, odlučeno je da se ona odgodi. „Uzevši u obzir da u dogledno vrijeme možemo popraviti uvjete, odlučili smo da odgodimo izdanje. Transakcija nije neuspjela, već je jednostavno odgođena“, rekao je ministar Marić. Ponovio je da to nije ishitrena odluka, već racionalno promišljena: „Vodimo računa o ukupnoj cijeni i trošku koji ćemo plaćati, ako smo procijenili da možemo kasnije u nekom trenutku proći bolje i jeftinije, ta je odluka vođena time“. Dodao je da su gospodarski trendovi, poput rasta BDP-a, industrijske proizvodnje, potrošnje, građevinskog sektora,  turizma, razlog očekivanja da Hrvatska može dobiti bolju cijenu.

„Što se tiče izvršenja proračuna, odgodom ništa ne dolazi u pitanje“, nastavio je ministar, „ni plaće, ni mirovine, ni socijalna davanja ni servisiranje obaveza Vlade“. Kazao je da se sve odvija u skladu s vremenskim planom Vlade. Dodao je da i na tvrtke i građane, kada se gleda iz perspektive ukupnog gospodarstva, posredno utječe cijena zaduživanja. „Želimo cijenu duga spustiti  za sve. Rejting ne možemo preko noći promijeniti, ali činimo sve da bi se što prije promijenio“, zaključio je ministar.

Pisane vijesti | Govori i izjave | Financije | Zdravko Marić