Ministar Marić o odgovoru Vlade RH na pismo Europske komisije u vezi sa slobodom kretanja kapitala i poslovnog nastana

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/rujan/28 rujna/DSC_9436.png

Ministar financija Zdravko Marić, po završetku sjednice Vlade, u izjavi novinarima pojasnio je odgovor Republike Hrvatske na Pismo službene obavijesti Europske komisije od 17. lipnja 2016. godine, u vezi sa slobodom kretanja kapitala i poslovnog nastana. 

„Europska komisija je pokrenula postupak, obzirom da smatra da je izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju i izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama iz rujna 2015. godine došlo do prekršaja u smislu temeljnih sloboda iz ugovora o funkcioniranju Europske unije, odnosno slobode kretanja kapitala i slobode poslovnog nastana“, kazao je ministar Marić.

Istaknuo je kako je te dvije slobode, sukladno sudskoj praksi i općenito pravilima Europske unije, moguće dijelom i ograničavati nacionalnim zakonodavstvom, ako su te mjere u skladu s temeljnim načelima funkcioniranja Europske unije, a to su načelo proporcionalnosti i načelo pravne sigurnosti i nastavio: „Zaprimili smo pismo Europske komisije još u lipnju mjesecu, kojim se od nas traže objašnjenja i pojašnjenja na upravo ove odredbe i danas  je hrvatska Vlada na svojoj sjednici usvojila odgovor koji će do kraja tjedna Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputiti Europskoj komisiji. U pismu dajemo objašnjenje i obrazloženje upravo o tim odredbama i principima odnosno pravilima“.

Ministar Marić pojasnio je kako se ovakvi dokumenti javno ne objavljuju, obzirom na sudsku praksu, pa stoga nije bio u mogućnosti ulaziti u detalje, jer se radi o predsudskom procesu, a u takvim okolnostima objava i javna distribucija dokumenata utjecale bi na istražni proces.

„Na svaki od tih upita nastojali smo dati iscrpne odgovore. Postoji mogućnost da će se Europska komisija nakon zaprimanja ovog pisma povratno javiti s nekim dodatnim pitanjima i potrebom za dodatnim pojašnjenjima. Stojimo na raspolaganju i u tom slučaju dat ćemo dodatne odgovore“.  

Naglasio je da Vlada Republike Hrvatske brani nacionalne interese i u ovom, kao i u drugim pitanjima,  te zahvalio Europskoj komisiji što je u dva navrata  produljila rok za dostavu ovog odgovora, obzirom na objektivne okolnosti koje su u Hrvatskoj vladale, a to su prijevremeni parlamentarni izbori. 

Pisane vijesti | Financije | Zdravko Marić