Ministar Marić o procjeni EK za Hrvatsku: Fiskalne projekcije pokazuju da smo vratili povjerenje i vjerodostojnost

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/svibanj/3 svibnja/DSC_3532.jpg

Ministar financija Zdravko Marić danas je u Banskim dvorima komentirao proljetnu procjenu rasta gospodarstva Europske komisije za Hrvatsku: Vlada je uvjerena da ćemo već ove godine ne samo stabilizirati, nego i blago spustiti udio javnog duga u BDP-u
 

Ministar financija Zdravko Marić danas je u Banskim dvorima komentirao proljetnu procjenu rasta gospodarstva Europske komisije za zemlje članice. Kazao je da je za eurozonu napravljena blaga korekcija za 0,1 do 0,2 postotna boda, a Hrvatska je također u skupini zemalja gdje je projekcija korigirana na niže, u odnosu na prvotnih 2,1 posto sada je 1,8 posto. Ministar je kazao da je glavni razlog korekcije ostvarenje četvrtog tromjesečja 2015 koje je bilo ispod očekivanja, što je utjecalo na cijelu 2015. godinu, ali je naglasio da su projekcije za Hrvatsku izrađene prije nego što je Vlada predstavila Nacionalni program reformi i Program konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2016.–2019., što znači da nisu uzeti u obzir kod projekcija.

Ministar je istaknuo da su fiskalne projekcije izuzetno dobre, što pokazuje da je Hrvatska na pravom putu i da je već sad vratila povjerenje i vjerodostojnost svoje fiskalne statistike.  „Projicirani deficit opće države po ESA metodologiji 2010. za ovu godinu je 2,7 BDP-a, što je identično projekcijama i proračunu koji je hrvatska Vlada predložila i Sabor usvojio“, kazao je ministar Marić. Dodao je da u projekcijama javnog duga Europska komisija nije uzela u obzir aktivnosti koje je Vlada najavila u pogledu aktivacije državne imovine, pa je projekcija blagog porasta udjela javnog duga u BDP-u. „Vlada je, naprotiv, uvjerena da ćemo već ove godine ne samo stabilizirati, nego i blago spustiti udio javnog duga“, zaključio je ministar.

Pisane vijesti | Govori i izjave | Financije | Zdravko Marić