Ministar Marić o Vladinim mjerama i kontroli onih koji povećavaju cijene: Svi se trebamo odgovorno ponašati

Slika /Vijesti/2022/02 veljača/10 veljače/VRH_5025.jpg

Predstavljene su Vladine mjere za ublažavanje posljedica poskupljenja, vrijedne 4,8 milijardi kuna. Trajno se smanjuje PDV na hranu, a umirovljenici će dobiti jednokratnu novčanu pomoć.
 
Pred Vladom je niz zakonskih izmjena. O tim i drugim temama vezanim za državnu blagajnu u Dnevniku Nove TV govorio je ministar financija Zdravko Marić.
 
Glavno pitanje jest hoće li i kako Vlada natjerati trgovce da hrana pojeftini te ima li još prostora za smanjivanje poreza ako inflacija bude rasla cijelu godinu?
 
S obzirom na inflaciju prikupljeno je 500 milijuna kuna PDV-a više u prvih 45 dana ove godine nego prošle, otkrio je ministar.
 
"Ovo je u fiskalnom i gospodarskom smislu najmanje značajan kvartal. Meni je još važniji podatak da smo oko 11 posto više, što se tiče doprinosa za mirovinsko osiguranje", dodao je.
 
Do 1. travnja građani su zaštićeni, ali gospodarstvo nije. Obrtnici i poduzetnici dobit će još dva ili tri računa s uvećanim cijenama plina.
 
"Kao i do sada, izazovna su vremena i okolnosti. Ne bih radio razdiobu. Kada je bila COVID kriza mjere su najvećim dijelom bile usmjerene prema poduzetnicima. Kada gledamo ove mjere - ideja je da se građanima na neki način ublaži rast cijena", objasnio je.
 
Usluge će poskupjeti?
 
Ministar je upitan hoće li se uvećani računi koje će do 1. travnja dobivati kafići, restorani, frizerski saloni… preliti na korisnike koji će plaćati skuplje usluge.
 
"Mislim da su to neki već i učinili, što je s druge strane i legitimno jer smo tržišno gospodarstvo. Zato i jesmo izašli s ovim mjerama da ne bi došli u tu spiralu inflacije. Važno je da se svi skupa u ovim okolnostima racionalno ponašamo", naveo je.
 
"Znamo za građane da su zaštićeni do 1. travnja kada su u pitanju cijene energenata. Što se tiče pojedinih artikala, to je ono što gledamo poglavito ako želimo zaštititi, a želimo, one s najnižim dohocima - umirovljenike i oni čija su primanja ispod prosječne plaće", rekao je. 
 
Pitanje je i zašto nije smanjen PDV na svu hranu.
 
"Puno je veći financijski efekt. Ali mislim da je jasna poruka - svježe meso, riba, voće, povrće. Ono što se tu proizvodi, između ostalog", rekao je Marić te dodao da misli da uvozimo previše hrane.
 
"Na neki način zaokružujemo ciklus naše poljoprivredne proizvodnje."
 
Potrebna kontrola
 
Ministar Tomislav Ćorić rekao je da će biti javno prokazani oni koji neopravdano povećavaju cijene.
 
"Mi smo u utorak završili Zakon o euru. Znate da u tom Zakonu je najveći dio o dualnom iskazivanju cijena. Svi skupa trebamo dati obol da ne dođe do toga", zaključio je.
 
Državni inspektorat bi trebao provjeravati one koji neopravdano povećavaju cijene.
 
"Svi se trebamo racionalno i odgovorno ponašati. Za euro smo napomenuli da ćemo potaknuti udruge civilnog društva da se putem javnog natječaja angažiraju i prate tu situaciju", objasnio je.
 
Gospodarstvenicima niži PDV malo znači jer je to prolazna stavka. U utorak je Martina Dalić u Dnevniku Nove TV predložila da se smanji porez na dohodak, da bi to bilo potrebno rasterećenje.
 
"Mi smo u proteklih nekoliko godina u gotovo svakom krugu porezne reforme smanjivali porez na dohodak. Posljednjom mjerom je smanjen porez na 20 posto, odnosno 30. Puno smo do sada napravili", objasnio je Marić.
 
Sada to nije napravljeno jer dvije trećine obveznika poreza na dohodak "praktički uopće ne plaća porez na dohodak" i bio bi puno manji efekt, rekao je ministar.
 
"Mjere su prezentirane kako bi se spriječio porast cijena. Isključivo su fiskalne mjere", zaključio je ministar financija.
 
Izvor: Nova TV / Vlada 

 

Pisane vijesti | Zdravko Marić