Ministar Marić o Zakonu o tržištu kapitala: Brojne novosti za sve sudionike na tržištu kapitala

Slika /Vijesti/2018/03 ožujak/22 ožujka/Press Z Maric/DSC_7270.jpg

Ministar financija Zdravko Marić danas je na konferenciji za medije, govoreći o Prijedlogu zakona o tržištu kapitala, istaknuo kako je to najopsežniji zakon koji je u karijeri predstavljao.

„Zakon se sastoji od 739 članaka, prenosi 15 direktiva i 9 uredbi, ali je ključna odrednica Direktiva MiFID II, koju smo bili u obvezi implementirati, ali je trebalo vremena da se proanalizira i prenese u naš pravni sustav, odnosno integrira u Zakon o tržištu kapitala“, rekao je ministar.

Kazao je kako su sve dosadašnje direktive naglasak stavljale na dioničke instrumente, ali gospodarska i financijska kriza otvorila je brojna pitanja zbog kojih je bilo nužno da se regulira i segment nedioničkih instrumenata.

Ministar je naglasio da situacija sa tržištem kapitala u Republici Hrvatskoj iziskuje ne samo ovakav regulatorni okvir, već i čitav niz drugih mjera kako bi se ono potaknulo te je najavio da će Vlada i Ministarstvo financija raditi na određenim mjerama i aktivnostima koje će doprinijeti oživljavanju tržišta kapitala.

„U Zakonu je predviđena platforma za rastuće tržište malih i srednjih poduzetnika“, nastavio je ministar i pojasnio da je jedan od kroničnih problema s kojima se suočavaju mali i srednji poduzetnici nedostatak kapitala i kvalitetnih izvora sredstava za rast, razvitak i investicije, a ovim Zakonom otvara se mogućnost da im se pojača i olakša dostupnost sredstava putem tržišta kapitala. Također, ministar je naglasio da se stavlja veliki naglasak na zaštitu investitora.

„Uz navedene izmjene, napravljene su druge korekcije koje nadilaze obuhvat MiFID II direktive, a koje se tiču ostalih direktiva i uredbi, po pitanju nadzora financijskog izvještavanja, i to izdavatelja, a HANFA dobiva puno veće ovlasti, ali i odgovornosti“, rekao je ministar Marić.

Što se tiče troškova, na razini EU su procjene da će jednokratni trošak implementacije svih direktiva i uredbi, poglavito MiFID II iznositi između 500 i 750 milijuna eura, a troškovi na godišnjoj razini između 250 i 500 milijuna eura. Zaključio je da se ovim Prijedlogom zakona dobiva ne samo regulatorni okvir, već i druge važne mjere koje će oživjeti tržište kapitala, koje ima perspektivu i potencijal koji višestruko nadilazi trenutno stanje.



Pisane vijesti | Govori i izjave | Financije | Zdravko Marić