Ministar Marić: Proračun gotovo uravnotežen; Premijer: Nadam se da će dobre rezultate prepoznati i rejting agencije

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/kolovoz/19 kolovoza/DSC_8716.jpg

Otvarajući 39. sjednicu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković čestitao je partnerima na izbornim rezultatima. „Ova Vlada je ostavila kvalitetne temelje i nadam se da će se iskoristiti sve što je dosad pripremljeno“, kazao je.

Izrazio je nadu da će nova Vlada biti što prije formirana. „Nadam se da će se što prije krenuti s reformama koje su važne za budućnost Hrvatske“, zaključio je predsjdnik Vlade.

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je Prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za prvo polugodište 2016. godine i Prijedlog polugodišnjeg izvještaja o primjeni fiskalnih pravila za prvo polugodište 2016. godine. Istaknuo je da je izvršenje Državnog proračuna u prvih šest mjeseci ove godine iznad svih očekivanja.

„U prvih šest mjeseci, gospodarski rast iznosi 2,8 posto, dok u isto vrijeme svi visokofrekventni makroekonomski indikatori također u porastu“, kazao je ministar Marić i naveo rast industrijske proizvodnje od preko 5 posto i trgovine na malo od 3,3 posto. Dodao je da nakon dugo vremena konačno bilježimo i oporavak građevine koja u prvih šest mjeseci bilježi rast od 3 posto. „Sve to rezultira i poboljšanjima na tržištu rada“, pojasnio je ministar.

Nadalje, ministar Marić izvijestio je da su ukupni prihodi državnog proračuna u porastu za 10 posto, istaknuvši da je na rast prihoda posebno utjecalo bolje korištenja fondova EU, ali i poreznih prihoda. „Zabilježili smo 8,1 posto poreznih prihoda“, kazao je, naglasivši da Hrvatska može očekivati još pozitivnih vijesti.

Prema podacima Ministarstva financija, u prvoj polovini ove godine, nastavio je ministar Marić, manjak proračuna konsolidirane opće države, prema nacionalnoj metodologiji, iznosio je 518 milijuna kuna ili 0,2 posto, a deficit državnog proračuna 2,4 milijarde kuna ili 0,7 posto BDP-a, što je 5 milijardi kuna manji nego u istom razdoblju lani. „Dugo nismo vidjeli ovako nizak deficit, odnosno gotovo uravnotežen proračun“, rekao je. Dodao je da očekuje nastavak takvih kretanja pa bi Hrvatska mogla iduće godine izaći iz Procedure prekomjernog deficita, dok bi rejting agencije mogle poboljšati kreditni rejting zemlje.

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković istaknuo je da su ovo najbolji rezultati od 2008. godine. „Stegli smo remen i to je dalo rezultata“, kazao je i dodao da su na dobre rezultate utjecali rast BDP-a, rast investicija i bolje povlačenje sredstava iz EU fondova. „Nadam se da će dobre rezultate prepoznati i rejting agencije i konačno poboljšati rejting Hrvatskoj“, zaključio je predsjednik Vlade.

Dana je suglasnost na Odluku Upravnog vijeća Javne ustanove "Nacionalni park Mljet" za sklapanje Ugovora o nabavi tri turistička putnička broda na električni pogon. Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović izvijestio je da je najpovoljnije ocijenjena zajednica ponuditelja koju čine trgovačko društvo ICAT d.o.o. iz Zagreba i RIVA d.o.o. iz Šibenika, s ponudom u iznosu od 9,9 milijuna kuna. „Za to je osigurano 80 posto sufinanciranja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostali iznos financirat će Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj – UNDP Hrvatska“, kazao je ministar.

Vlada je dala suglasnost Gradu Valpovu za zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d. u iznosu od 2.450.000,00 kuna, s rokom otplate kredita od šest godina, a sredstva će se koristiti za financiranje investicija novih infrastrukturnih projekata i rekonstrukciju postojeće komunalne infrastrukture. Također, dopunjena je Odluka o davanju suglasnosti Gradu Našicama za zaduženje kod OTP banke Hrvatska d.d., Zadar. Grad Našice u 2015. godini zadužio se kod OTP banke Hrvatska d.d., Zadar, kunskim kreditom u iznosu od 5.500.000,00 kuna za financiranje kupnje nekretnine u vlasništvu Marca Pejacsevicha. Grad Našice umjesto predviđenih obročnih otplata, izvršio je jednokratnu uplatu u iznosu od 200.000,00 eura (1.515.179,80 kuna), čime je ostvareno pravo na umanjenje ukupnog iznosa naknade od 20.000,00 eura. Radi jačanja kune u odnosu na euro i umanjenja kupoprodajne cijene ostalo je neutrošeno 214.272,70 kuna. Sukladno Odluci Gradskog vijeća Grada Našica od 18. srpnja 2016., neutrošena sredstva kredita u navedenom iznosu koristit će se za izgradnju Reciklažnog dvorišta, Krndijska bb, Našice.
 
Donesena je i Odluka o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu. Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izvijestio je da je da su u 2016. godini u Državnom proračunu Republike Hrvatske odobrena financijska sredstva u iznosu od 20.000.000,00 kuna te je imenovano međuresorno Povjerenstvo za koordinaciju potpore i financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu. Navedeno Povjerenstvo donijelo je Zaključak o raspodjeli sredstava za financiranje sljedećih programa i projekata: programima i projektima iz područja kulture dodijeljeno je 5.345.000,00 kuna. Za programe i projekte iz područja obrazovanja i znanosti izdvojen je iznos od 4.820.000,00 kuna, a programima i projektima iz područja zdravstva dodijeljeno je 5.000.000,00 kuna. Na kraju, za programe i projekte iz ostalih područja izdvojen je iznos od 4.835.000,00 kuna. „Raspodjelom navedenih sredstava pruža se važna potpora udrugama i ustanovama Hrvata u Bosni i Hercegovini i ohrabruje hrvatski narod za ostanak, razvoj i očuvanje svoga identiteta“, kazao je ministar Kovač.
 
Između ostalog, prihvaćeno je Prvo privremeno izvješće o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2016. godini te Godišnje izvješće Savjeta za nacionalne manjine o utrošku sredstava osiguranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2015. godinu i Izvješće o radu Savjeta za razvoj civilnoga društva u 2015. godini.

 

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade