Ministar Marić: Sav prihod od poreza na dohodak prepušta se jedinicama lokalne i područne samouprave

Slika /Vijesti/2017/09 rujan/28 rujna/DSC_8026.JPG

Ministar  financija Zdravko Marić održao je danas u Banskim dvorima konferenciju za medije na kojoj je dodatno pojasnio Prijedlog zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Istaknuo je da se ovim Zakonom namjerava na jednostavniji, razumljiviji i pravedniji način definirati sustav raspodjele prihoda od poreza na dohodak, sustav fiskalnog izravnanja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te sustav financiranja decentraliziranih funkcija.
 
Ministar Marić kazao je da je raspodjela prihoda od poreza na dohodak pojednostavljena, s obzirom da je Zakonom utvrđena jedinstvena raspodjela na način da je udio općine, odnosno grada u ukupnom prihodu od poreza na dohodak 60%, udio županije 17%, udio za decentralizirane funkcije 6% te udio za fiskalno izravnanje 17%. „Ukupni neto efekt predloženog zakona bit će 1,4 milijarde kuna“, dodao je.

Provedbom ovog zakona, naglasio je ministar financija, sav prihod od poreza na dohodak prepušta se jedinicama lokalne i područne samouprave. „Od toga će za gradove ukupna korist biti nešto manja od 700 milijuna kuna, za županije gotovo 300 milijuna kuna, a općine oko 350 milijuna kuna“, zaključio je ministar financija Zdravko Marić.  

Pisane vijesti | Zdravko Marić