Ministar Matić za Jutarnji list: Prebacivanje dionica HAC-a u Braniteljski fond znak je pažnje države prema braniteljima

S ministrom branitelja razgovarali smo o tome hoće li Braniteljski fond dobiti dionice HAC-a, zašto nakon privatizacije HT-a nije bilo prenošenja dionica braniteljima, kao i izmjenama Zakona o Fondu koje su u pripremi.

Hoće li u Fond hrvatskih branitelja biti prebačene dionice HAC-a?

- Jako se zauzimam da branitelji dobiju te dionice jer dok su oni u rovovima branili Hrvatsku, veliki Hrvati su isprivatizirali gotovo cijelu državu. Zato sam čvrsto pri stajalištu da bi branitelji trebali dobiti udjele u privatiziranim državnim poduzećima. Pogotovo zato što su naše nakane kroz Fond plemenite, nisu osobne kategorije. Dividende iz Fonda koje pripadaju braniteljima, naime, u najvećem broju slučajeva su simbolične vrijednosti, nisu velike. Prebacivanje dionica u Fond smatram znakom pažnje države prema braniteljskoj i stradalničkoj kategoriji.

Zašto u Fond nisu prebačene i dionice Croatia osiguranja?

- Zato što je bivša HDZ-ova Vlada promijenila zakon o privatizaciji i umjesto riječi „država daje dionice“, promijenila ih u „država može“. Tada se zbog toga nije bunio niti jedan branitelj, a kamoli da je bilo prosvjeda ili dizanja šatora jer je to učinila njihova Vlada. Sada se od naše Vlade traže dionice. Nažalost, do sada nije bilo puno privatizacijama se nije moglo puno niti prebacivati u Fond. Promaknulo nam je Croatia osiguranje, ali ako HAC bude išao u privatizaciju, siguran sam da će Vlada udovoljiti zahtjevu Upravnog odbora (UO) Fonda. UO je poslao prijedlog kojim želimo Vladi olakšati prijenos dionica u Fond te smo predložili da to bude od 2 do 7 posto. Kada je riječ o većim poduzećima, mislimo da je dovoljno da Fond dobije dva ili tri posto dionica jer se radi o vrijednoj imovini. Naravno da uvijek navijamo za 7 posto, ali ovime omogućujemo Vladi da, s obzirom na ekonomsku situaciju, odredi koliko će dionica prepustiti Fondu.

Je li u Vladi već dogovoreno da Fond dobije dionice HAC-a ili konačna odluka još nije donesena?

- Osobno sam o tome razgovarao s ministrom prometa Sinišom Hajdašem Dončićem, ali sam siguran da će Vlada izići u susret braniteljima, kao što im je dosad uvijek izlazila.

Jeste li baš sigurni u to? Pa zar nije tadašnji ministar Linić bio odlučno protiv toga da branitelji dobiju dionice CO-a ili HPB-a bojeći se scenarija kao i s dionicama Ine kada ih je Fond prodao MOL-u?

- Nažalost, imamo loše iskustvo. Kada su branitelji prodali dionice Ine, što je izravno prevagnulo u korist mađarskih vlasnika, i tu je Hrvatska izgubila kontrolu nad Inom. Nitko ne kaže da je to izravna pogreška branitelja, ali se spletom okolnosti tako dogodilo.

Znači da zbog iskustva s Inom sada predlažete da to bude od 2 do 7 posto, a ne isključivo sedam posto?

- Takav model predlažemo prvenstveno zbog ekonomske situacije.

Hoće li onda u Zakonu o privatizaciji biti promijenjena ta odredba i vraćena na staro, kako prijenos dionica više ne bi ovisio o volji Vlade već bi opet postao obavezan?

- Odredba o kojoj govorite je u Zakonu o privatizaciji koji je u nadležnosti drugog resora. No, ako Vlada u Zakon o privatizaciji ugradi odredbu da može dati od 2 do 7 posto dionica privatiziranih poduzeća, time će se na to obvezati, ali će imati i mogućnost da, ovisno o materijalnoj situaciji, prenosi određeni postotak dionica. Smatram da bi branitelje trebalo uključiti u svakoj privatizaciji, pa makar i simboličnim postotkom dionica.

Kad kreću izmjene Zakona o Fondu koje su u vašoj nadležnosti?

- Do kraja godine trebale bi biti usvojene te izmjene, čiji je cilj osigurati da se većina prihoda Fonda usmjeri u humanitarne i socijalne namjene. Trenutačno, naime, imamo 100 milijuna kuna u Fondu kojima ne smijemo raspolagati. Riječ je o nepodignutim dividendama u posljednjih deset godina. Braniteljima koji imaju malo udjela očigledno se nije dalo ići po taj novac jer ih vjerojatno više stoji parkiranje ispred Fine nego što bi dobili dividende. Godinama je to došlo do 100 milijuna kuna koje nitko ne koristi, niti branitelji, niti Fond, niti Fina. U teoriji, sutra ujutro svi branitelji mogu doći po taj novac i on im mora biti na raspolaganju. Zato nam je namjera izmjenama Zakona propisati rok od recimo dvije, tri godine u kojem se dividenda mora podignuti, u suprotnom će se taj novac preusmjeriti u humanitarne svrhe, odnosno u Fond za stipendiranje i Zakladu za pomoć braniteljima. Da se mene osobno pita, ja bih sav novac od dividende dao za stipendije jer na taj način djeca prepoznaju pomoć koju dobivaju od hrvatskih branitelja.

Razgovarala Suzana Barilar
 
 



Vijesti iz medija | Branitelji