Ministar Medved na ispraćaju 102 žrtve Drugog svjetskog rata i poraća

Povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sudjelovao je na ispraćaju 102 žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, ekshumirane na području Gospića.

Ministarstvo hrvatskih branitelja istražilo je četiri lokacije - Lički Osik, predjeli Balatin i Vrištine, te Mušaluk, predjeli Klanac i Čanić Gaj, gdje su ekshumirani posmrtni ostaci 102 osobe, navodi se u priopćenju.

Sve su žrtve stradale u travnju 1945. godine, nakon ulaska partizana u Gospić i Lički Osik, a pregledom koštanih elemenata nakon ekshumacije utvrđeno je kako se radi o posmrtnim ostacima osoba muškog spola, uglavnom u dobi od 20 do 45 godina, no ima i onih za koje je procijenjena dob od 16 do 20 godina. Kod određenog broja posmrtnih ostataka utvrđene su streljne ozljede.

Misu zadušnicu i obred ukopa na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću predvodio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, uz koncelebraciju lokalnih svećenika."

"Kosti 102 stradale osobe nakon toliko godina danas napokon nalaze svoj mir i pravo na grob, no još je mnogo žrtava stradalih u bezumlju totalitarnih i autoritarnih režima koje ni do danas nisu pronađene,“ poručio je ministar Medved, koji je na ispraćaju bio izaslanik premijera Andreja Plenkovića. Dodao je kako je broj žrtava mnogo veći kao i broj neotkrivenih grobišta. 

"Obitelji još nepronađenih žrtava, u svojoj tihoj tuzi, traže naše daljnje zalaganje i suradnju kako bi i oni mogli zapaliti svijeću na grobu svojih voljenih. Zato uskoro nastavljamo s probnim iskapanjima na lokalitetima u Gospiću i drugim mjestima u Hrvatskoj koji u svojoj tišini skrivaju mnoge ugašene živote“ kazao je Medved.

Poručio je kako je na nama i budućim naraštajima da neumorno tragamo za žrtvama, promišljamo povijest i čuvamo vrijednosti slobode, samostalnosti i suvereniteta koje su nam hrvatski branitelji svojom žrtvom u Domovinskom ratu omogućili.

"I ovom prigodom još jednom zahvaljujem svima vama koji ste dali svoj doprinos da obitelji ovih žrtava koje danas komemoriramo i pokapamo napokon imaju mjesto na kojem će moći zapaliti svijeću i pomoliti se za duše svojih pokojnika, znajući pritom gdje počivaju njihovi posmrtni ostaci,“ rekao je Medved.

Izvor: Hina/Vlada
 
 

Pisane vijesti | Tomo Medved