Ministar Miljenić o izmjenama KZ-a: Napadi na zdravstvene radnike i nastavnike gonit će se po službenoj dužnosti

Slika /Vijesti/2015/ožujak/26 ožujka/JKP_1577.jpg

Ministar Miljenić kazao je da u zakon nije ugrađena odredba da se po službenoj dužnosti gone i napadači na odvjetnike. „Mi smo skloni takvu zaštitu primijeniti i na tu struku, što će se vidjeti tijekom saborske rasprave“, dodao je.

S današnje 221. sjednice Vlade Republike Hrvatske, Saboru je upućen Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona. Najznačajnije izmjene predlažu se kod kaznenih djela protiv časti i ugleda. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je da nema razloga za ukidanjem odredbe o sramoćenju, ali se predlažu izmjene koje imaju za cilj pojednostavljenje pretpostavki za isključenje protupravnosti tog kaznenog djela, čime će se umanjiti mogućnost pogrešne interpretacije zakonskog teksta i posljedično donošenje presuda na temelju takve interpretacije. Novost je također i nova odredba koja u posebnom članku propisuje razloge isključenja protupravnosti kod kaznenog djela uvrede i teškog sramoćenja. Tako se neće raditi o učinu kaznenih djela teškog sramoćenja ili uvrede ukoliko su njihova obilježja ostvarena u znanstvenom, stručnom, umjetničkom, književnom djelu ili javnoj informaciji, u obavljanju djelatnosti propisane zakonom, političke ili druge javne ili društvene djelatnosti, u novinarskom poslu ili obrani nekog prava, a to je učinjeno u javnom interesu ili iz drugih opravdanih razloga. „Širimo kaznenopravnu zaštitu na zdravstvene radnike, nastavnike, učitelje. Kad se radi o prijetnji ili prisili gonit će se po službenoj dužnosti. Ako se prijeti učitelju neće više biti da on to treba privatno goniti“, rekao je ministar i naglasio: „Na ovaj način šaljemo poruku da su takva ponašanja nedopuštena. Osvrnuo se i na napade na odvjetnike koji su se dogodili u zadnje vrijeme. Pojasnio da u zakon nije ugrađena odredba da se po službenoj dužnosti gone i napadači na odvjetnike. „Mi smo skloni takvu zaštitu primijeniti i na tu struku, što će se vidjeti tijekom saborske rasprave“, dodao je. Ministar pravosuđa Miljenić rekao je i da se kao samostalno kazneno djelo, predlaže uvođenje kaznenog djela Nasilja u obitelji koje bi obuhvatilo teže oblike nasilništva u obiteljskom okruženju kojima nisu ostvareni elementi niti jednog kaznenog djela, a radi se o intenzitetu koja prelazi okvire prekršajne odgovornosti kao npr. teška vrijeđanja, zastrašivanja, fizička, seksualna zlostavljanja i sl. Nadalje, odredba o nezastarijevanju je proširena na kazneno djelo teškog ubojstva, te na kaznena djela terorizma i ubojstva osobe pod međunarodnom zaštitom kao posebne oblike teškog ubojstva.

Ministar uprave Arsen Bauk predstavio je Prijedlog zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Najvažnije izmjene odnose se na uređenje financiranja referendumske aktivnosti i referendumske promidžbe, koje sada nije uređeno niti jednim propisom. Nadalje, navedenim Prijedlogom zakona predloženo je da se sredstva za redovito godišnje financiranje političkih stranaka osiguravaju u državnom proračunu u iznosu od 0,08 posto ostvarenih poreznih prihoda, a najviše do iznosa od 50.000.000 kuna. Ministar Bauk kazao je da se uvodi i informacijski sustav putem kojeg će subjekti nadzora, unosom podataka u informacijski sustav, dostavljati nadležnim tijelima financijske izvještaje i druga izvješća i podatke, čime će se omogućiti učinkovitiji nadzor, kao i uspostava lako pretražive baze podataka po različitim osnovama. Pojednostavljuje se financijsko poslovanje članova predstavničkih tijela jedinica samouprave izabranih s liste grupe birača-obveza vođenja poslovnih knjiga, sastavljanja i podnošenja financijskih izvještaja, utvrđuje se samo u slučaju ostvarenja prihoda u ukupnom iznosu većem od 5.000,00 kuna. Nadalje, ukinuta je mogućnost dvostrukog kažnjavanja za isto djelo (administrativno i prekršajno) te su smanjeni iznosi novčanih kazni za prekršaje. Administrativne i prekršajne sankcije se utvrđuju razmjerno povredama, a sve administrativne sankcije izriče Državno izborno povjerenstvo. Također, ukinute su sankcije za neobjavljivanje financijskih i drugih izvješća i podataka, budući da obveza njihove objave više ne tereti subjekte nadzora, već je objavu istih, dostavljenih putem informacijskog sustava, za sve subjekte dužno osigurati Državno izborno povjerenstvo na svojoj web stranici. Ministar Bauk izvijestio je i da je ukupan iznos dozvoljenih troškova izborne promidžbe po kandidacijskoj listi na izborima za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske, povećan sa dosadašnjeg iznosa od 1.500.000,00 na 4.000.000,00 kuna.

Obrazlažući Prijedlog zakona o protuminskom djelovanju, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je da je osnovni cilj novog Zakona o protuminskom djelovanju efikasnije i racionalnije provođenje poslova općeg, tehničkog izvida, uništavanja, razminiranja i kontrole kvalitete, povećanje sigurnosti svih sudionika u procesu humanitarnog razminiranja i predaja razminiranog područja sigurnijeg za uporabu krajnjem korisniku ili korisnicima. „Primjenom novog Zakona nastoji se u potpunosti ukloniti minska opasnost s područja Republike Hrvatske do 2019. godine, a koji je zadan, ne samo Nacionalnim programom protuminskog djelovanja Republike Hrvatske, nego je to određeno i kao obveza Republike Hrvatske, a koja proizlazi iz međunarodnih konvencija koje je Republika Hrvatska preuzela“, dodao je potpredsjednik Vlade. Prijedlogom Zakona ukidaju se nepotrebne administrativne barijere, uvode se poboljšanja i pojednostavljenja u cjelokupni sustav protuminskog djelovanja koja omogućuju, da se s raspoloživim financijskim sredstvima na sigurniji, efikasniji i ekonomičniji način postigne veća kvaliteta i kvantiteta obavljenih poslova razminiranja odnosno protuminskog djelovanja.

Hrvatskom saboru upućen je Konačni prijedlog zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta. U odnosu na tekst Nacrta prijedloga zakona, koji je prošao prvo čitanje u Hrvatskome saboru, u tekstu Nacrta konačnog prijedloga zakona nastale su izvjesne razlike kao posljedica uvažavanja stajališta iznesenih tijekom prvog čitanja u saborskoj proceduri. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pojasnio je da se Konačnim prijedlogom zakona omogućuje Agenciji za poljoprivredno zemljište pristup podacima i korištenje podataka o poljoprivrednom zemljištu iz evidencija tijela državne uprave, zavoda i pravnih osoba čiji je osnivač Republike Hrvatska, kao i drugih javnih evidencija te obveza tih tijela da Agenciji dostavljaju podatke kojima raspolažu, u svrhu izrade godišnjih i višegodišnjih programa komasacije. Također, skraćeni su rokovi i to rok za javni uvid u rješenje o pokretanju postupka komasacije na osam dana i rok za provedbu pravomoćnog rješenja o komasaciji na šest mjeseci. Ministar Jakovina kazao je da je definiran upravni nadzor nad provedbom ovoga Zakona i brisana je odredba o izuzeću plaćanja porez na promet nekretninama.

Donesena je Izmjena Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine s detaljnim planom za razdoblje od 2014. do 2016. godine. Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak-Taritaš kazala je da se osnovni Program provodi godinu dana te da su uočeni određeni nedostaci „Kako bi Program bio brži i operativniji radimo izmjenu i dopunu Programa na način da smo znatno smanjili dokumentaciju koja je potrebna“, dodala je i nastavila: „Direktno će se moći aplicirati kod Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost jer je bivši Program išao preko jedinica lokalne samouprave i one su se pokazale spore“. Program provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja zajedno s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode. „U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurana su sredstva u iznosu od 71 milijun kuna i pretpostavka je da bi 10 tisuća obiteljskih kuća moglo ući u Program i biti obnovljeno“, zaključila je ministrica Mrak-Taritaš.

Na teret Posebnog dijela Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2015. godinu odobrava se Državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, iznos od 24.000.000,00 kuna, za sanaciju šteta od poplava na području Vukovarsko-srijemske županije . Radi se o opremanju obiteljskih kuća i stanova oštećenih i uništenih od poplava. Također, na teret Posebnog dijela Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2015. odobrava se Uredu predsjednice Republike Hrvatske iznos od 596.833,29 kuna za podmirenje troškova organizacije svečanog polaganja prisege Predsjednice Republike Hrvatske.

Između ostalog, dana je suglasnost i prihvaćena suorganizacija Brown foruma 2015: „Poticanje strateškog razvoja ICT sektora“. Donesena je i Odluka o dodjeli posebne godišnje nagrade "Ron Brown" tvrtki Farmeron d.o.o. za osobiti doprinos u razvoju gospodarske suradnje između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država u 2014. godini.

 
 

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade