Ministar Mrsić o neprijavljenom radu: Radnička prava proistječu iz prijavljenog rada

Slika /Vijesti/2014/Kolovoz/21 kolovoza/DSC_3566.jpg

„Neprijavljeni rad je u Hrvatskoj dosta raširen i potrebno je pokrenuti snažniju borbu da postane prijavljen i da radnici imaju prava koja im proistječu iz prijavljenog rada“, kazao je ministar Mirando Mrsić.  

S današnje 179. sjednice Vlade Republike Hrvatske, u Sabor je upućena Uredba o dopuni Zakona o tržištu toplinske energije. Predmetnom se Uredbom uređuje da dosadašnji opskrbljivač toplinskom energijom nastavi s isporukom do sklapanja novih ugovora između ovlaštenih predstavnika suvlasnika i kupaca toplinske energije u sezoni grijanja 2014./2015. godine, a sve kako bi se neometano nastavila isporuka toplinske energije te postigla sigurnost i kontinuiranost u opskrbi,  obrazložio je zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić. 
 
Ministar turizma Darko Lorencin predstavio je Uredbu o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za 2015. godinu. Osim utvrđivanja visine boravišne pristojbe, Uredbom se određuju i visina paušalnog iznosa boravišne pristojbe koju plaćaju građani koji pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu, visina paušalnog iznosa boravišne pristojbe koju plaća vlasnik kuće, iznos dijela boravišne pristojbe koji se uplaćuje na posebni račun Hrvatske turističke zajednice i koji se koristi namjenski za razvojne projekte i kreiranje novih turističkih programa, te paušalni iznos boravišne pristojbe koji plaćaju vlasnici ili korisnici plovila za sebe i za sve osobe koje noće na tom plovilu. Ministar je kazao i da se u tekućoj 2014. godini, po osnovi boravišne pristojbe, predviđa ubiranje 381 milijuna kuna, te istaknuo kako će visina boravišne pristojbe za 2015. godinu ostati na razini prošlogodišnje.
 
Vlada je raspravljala i o Prijedlogu Odluke o proglašenju Dana sjećanja na 20. lipnja 1928. godine kao Dan sjećanja na Stjepana Radića, čiji je predlagatelj saborski zastupnik Branko Hrg. „Ministarstvo kulture predlaže Vladi da podržavi inicijativu za proglašenjem Dana sjećanja na Stjepana Radića kao važnog hrvatskog političara i društvenog i javnog djelatnika“, uvodno je kazala ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, no, isto tako predlaže da Dan sjećanja bude dan smrti Stjepana Radića, 8. kolovoza 1928. godine, a ne dan samoga atentata. „Smatramo da treba komemorirati njegovu tragičnu smrt, ali ne i isticati povijesne i političke sukobe“, obrazložila je ministrica kulture.
 
Predsjednik Vlade Zoran Milanović pozdravio je inicijativu za spomendan Stjepana Radića ocijenivši kako je Radić, u našoj kompliciranoj politici 20. stoljeća važna i velika ličnost. "Pitanje je tko je danas baštinik njegove politike i njega osobno, jer je on dao apsolutan pečat jednog izraženo socijalnog čovjeka, panslavista, i tada se to tako govorilo, izrazitog antiklerikalca", dodao je Milanović.
 
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina predstavio je Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Hrvatskih voda o pokretanju postupka za zaduživanje Hrvatskih voda zajmom Razvojne banke Vijeća Europe za "Projekt zaštite od poplava" te o prihvaćanju "Projekta zaštite od poplava". „Projekt obuhvaća 25 projekata u 12 sustava obrane i izgradnje zapravo novog sustava zaštite od štetnog djelovanja voda“, kazao je ministar. Pojasnio je da se odlukom predlaže prihvaćanje i financiranje projekta zajmom Razvojne banke Vijeća Europe. Vrijednost projekta je 80 milijuna eura, a Razvojna banka će  sudjelovati sa zajmom od 40 milijuna eura kojim će pokriti 50 posto troškova. Razdoblje provedbe projekta je 2015. – 2018. godina.
 
„Neprijavljeni rad je u Hrvatskoj dosta raširen i potrebno je pokrenuti snažniju borbu da postane prijavljen i da radnici imaju prava koja im proistječu iz prijavljenog rada“, kazao je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskoga sustava, predstavljajući Prijedlog odluke o osnivanju Povjerenstva za suzbijanje neprijavljenog rada. „Potreba da se oformi međuresorno Povjerenstvo proizlazi iz potrebe da moramo rješavati problem interdisciplinarnim pristupom i vrlo jakom međuresornom suradnjom, koordinacijom mjera i aktivnosti nadležnih tijela, a ono je ujedno i odgovor Republike Hrvatske na obveze koje proizlaze iz preporuka Vijeća Europske unije o nacionalnom programu reformi u Hrvatskoj“, nastavio je ministar. Povjerenstvo će biti sastavljeno od predstavnika  nadležnih ministarstava i zavoda, a zadaća će biti utvrđivanje mjera koje su poduzete s ciljem suzbijanja neprijavljenog rada u protekle dvije godine, ocjenjivanje dosadašnje provedbe usvojenih mjera i praćenje njihove daljnje provedbe, te će po potrebi predložiti izmjene ili dopune tih mjera. Sredstva za rad Povjerenstva osigurana su u okviru redovnih sredstava Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, kao i redovnih sredstava nadležnih ministarstava i zavoda čiji predstavnici se imenuju u Povjerenstvo.
 
Nadalje, o osnivanju Povjerenstva za izradu i praćenje provedbe Smjernica za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2015. do 2017. godine, ministar Mrsić posebno je istaknuo da će u ovom Povjerenstvu biti predstavnici Vlade, ali i sindikata i nevladinih udruga, „dakle svih onih koji imaju što reći o politici zapošljavanja u Republici Hrvatskoj.“ Zadaća Povjerenstva je izraditi navedene Smjernice u skladu s nacionalnim i europskim strategijama, operativnim planovima te zakonodavnim i provedbenim okvirima iz područja zapošljavanja; kontinuirano i sustavno pratiti i ocjenjivati provedbu Smjernica i rad nadležnih tijela u provedbi aktivne politike zapošljavanja te predlagati mjere za poboljšanje provođenja Smjernica; pratiti međunarodne obveze i obveze koje proizlaze iz članstva u Europskoj uniji u području zapošljavanja. Povjerenstvo će analizirati ključne izazove na hrvatskom tržištu rada, predložiti načine ostvarenja i dati smjernice za sva tijela i institucije koja provode mjere aktivne politike zapošljavanja u trogodišnjem periodu, kao i utvrditi načine i dinamiku praćenja efikasnosti provedenih mjera, te način izvještavanja prema EUROSTAT-u.        

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade | Rad i mirovine