Ministar Mrsić: Od početka godine oko 32 tisuće mladih dobilo je posao na neodređeno vrijeme

Slika /Vijesti/2015/prosinac/11 prosinca/EUZaMlade.jpg

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je u četvrtak na konferenciji „EU za mlade“ da je ove godine oko 32. 000 mladih dobilo ugovore o radu na neodređeno vrijeme što im osigurava određenu ekonomsku stabilnost i sigurnost u planiranju obitelji. 

„Izmjenama Zakona o doprinosima koji su na snagu stupile 1. siječnja 2015., poslodavcima smo omogućili ostvarivanje olakšica pri zapošljavanju mladih. Poslodavci koji zaposle mladu osobu do 30 godina, putem ugovora o radu na neodređeno vrijeme, oslobođeni su obveze obračunavanja i uplate doprinosa na plaću u sljedećih 5 godina. Ova mjera pokazala se iznimno uspješnom jer je u prvih jedanaest mjeseci ove godine 31.705 osoba zaposleno na neodređeno vrijeme“, istaknuo je ministar Mrsić.
 
Govoreći o mogućnostima koje pružaju fondovi Europske unije, ministar Mrsić istaknuo je da Republika Hrvatska na raspolaganju ima više od 132,54 milijuna eura sredstava iz strukturnih fondova EU za razdoblje od 2014-2020, te da za uspostavu Garancije za mlade, uz sufinanciranje iz državnog proračuna i postojeće projekte, Hrvatskoj je na raspolaganju gotovo 150 milijuna eura. 

„U posljednje dvije godine od kada se provode mjere Garancije za mlade, ostvaren je značajan napredak što pokazuje i stalan porast korisnika mjera aktivne politike zapošljavanja, a pogotovo mladih. Nezaposlenost mladih je najniža od 2008. godine, te u protekle dvije godine bilježimo pad od 26,8% (26.579 osoba). Uz to, 60% nezaposlenih mladih unutar 4 mjeseca se zaposlilo ili samozaposlilo ili uključilo u stručno osposobljavanje za rad. U prvih 10 mjeseci ove godine preko 28.000 mladih uključeno je u program stručnog osposobljavanja“, izjavio je ministar Mrsić.

Cilj konferencije „EU za mlade“, koju drugu godinu zaredom organiziraju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, je informirati studente, mlade nezaposlene osobe i mlade poduzetnike o mogućnostima koje im stoje na raspolaganju iz EU fondova, a njenim održavanjem nastoji se održati tematski kontinuitet praćenja tema od interesa za mlade kao buduće dionike gospodarskih i upravljačkih procesa.

Foto: Hina 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Rad i mirovine