Ministar Nakić: Vrijeme je za racionalizaciju i uređenje bolničkog sustava

Ministar zdravlja Dario Nakić danas je nakon sjednice Vlade govorio o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti te Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Ministar zdravlja Dario Nakić danas je nakon sjednice Vlade govorio o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti te Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju. Što se tiče naknada za pregled u hitnom bolničkom prijemu obavljenom na zahtjev osigurane osobe, kada nema indikacija za hitnu medicinsku pomoć, ministar je kazao da će se tom mjerom dobiti učinkoviti sustav hitne medicine, koji je sigurniji za pacijente. Rekao je da će se time smanjiti dugotrajna čekanja, koja su znala iznositi i po 12 sati zbog toga što su bila prenatrpana sa slučajevima koji nisu bili hitni. „Takvih slučajeva u izvanbolničkoj hitnoj bilo je preko 60 posto, a u objedinjenim hitnim bolničkim prijemima preko 50 posto“, rekao je ministar i dodao da su najčešće dijagnoze bile bol u leđima, povišena temperatura, konjunktivitis ili povišeni krvni tlak. „Zbog toga su zaista hitni slučajevi zbog čekanja bili izloženi riziku od komplikacija ili obolijevanja“, istaknuo je ministar. Nastavio je da se mjerom želi dovesti red u sustav, a cilj je da se ne čeka s ozbiljnim dijagnozama nekoliko sati kod zaista ugroženih pacijenata. Također, ministar je istaknuo da se uspostavljaju 19 novih liječničkih timova hitne medicinske pomoći, takozvani timovi jedan, u mjestima slabe naseljenosti te će se na taj način pružiti kvalitetna zdravstvena usluga i zaštita stanovništvu.

Opovrgnuo je tvrdnje da se gužve i čekanja u hitnom prijemu neće smanjiti, jer će osiguranici umjesto da plaćaju specijalističke preglede, radije platiti manju naknadu na hitnoj pomoći. „To je zabluda“, rekao je ministar i objasnio da će se pacijenti koji inzistiraju na pregledu, a nisu hitni, samo pregledati i naplatit će im se osnovni pregled.  Ponovio je da je cilj mjera uvesti red u sustav, tako da nitko ne može zaobići pravila. Što se tiče projekata, ministar je istaknuo da postoje brojne investicije koje nisu završene ili nikada nisu dovedene u funkciju kakvu bi trebale imati te da je vrijeme za racionalizaciju, maksimalnu iskorištenost i uređenje bolničkog sustava.
 

Pisane vijesti