Ministar Orepić: Postignut je ogroman napredak, profilaciju migranata odrađivat ćemo zajedničkim snagama u Makedoniji

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/veljača/4 veljače/Orepic.jpg

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić danas je u Banskim dvorima odgovarao okupljenim novinarima na pitanja o izbjegličkoj krizi. 

Na upit vidi li kao problem vraćanje izbjeglica iz Slovenije u Hrvatsku, ministar pojasnio da se radi o 41 migrantu koji su ostali u Zagrebu jer nisu odredili krajnje odredište. Dodao je da će oni biti smješteni u Slavonskom Brodu, gdje će im se pružiti sve što je potrebno, s rokom  od mjesec dana za odluku o svome odredištu, odnosno izlasku iz zemlje.

„Postigli smo ogroman napredak po pitanju izbjeglica“, nastavio je ministar. Rekao je da je na jučer održanom sastanku u Makedoniji dogovoreno da će se ukupna profilacija migranata raditi na granicama Europske unije, a Slovenija, Hrvatska, Srbija i Makedonija će profilaciju odrađivati u Makedoniji. „Inicijativa je naša i mi ćemo povući najviše u početku, s našom tehnikom i našim ljudima“, dodao je ministar i zaključio da će se zajedničkom suradnjom značajno smanjiti problem. Također je objasnio da profilacija ima dva segmenta: „Načelno primamo izbjeglice iz ratom ugroženih zemalja te one koji se izjasne koje im je krajnje odredište“.

Što se tiče troškova, ministar je kazao da se troškovi ne režu, već se usklađuju s realnim potrebama, a ako se na proljeće poveća broj izbjeglica, tada će se reagirati prema stvarnoj potrebi. „Hrvatska je sposobna odgovoriti na izbjegličku krizu i ovo su dokazi da radimo vrlo operativno“, zaključio je ministar Orepić. 

Foto: Hina (arhivska fotografija) 

Pisane vijesti