Ministar Pavić: Cjeloviti paket mjera za zapošljavanje za sljedeću godinu vrijedan je gotovo 2,5 milijarde kuna

Slika /Vijesti/2017/12 prosinac/28 prosinca/5.jpg

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici usvojila Smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2018. do 2020., a ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić predstavio ih je detaljnije na konferenciji za medije. 

Ministar Pavić kazao je da se radi o strateškom dokumentu koji omogućava korištenje mjera aktivne politike zapošljavanja.

Podsjetio je da je ove godine usvojen milijardu i pol kuna vrijedan paket mjera zapošljavanja „Od mjere do karijere“.

„Sljedeće godine imamo na raspolaganju milijardu i 600 milijuna kuna, od čega je 900 milijuna iz Europskog socijalnog fonda“, naglasio je.

Istaknuo je da se ove godine po prvi puta smjernice donose u prosincu kako bi se mjere mogle koristiti s prvim siječnja 2018. Dodao je da je paket postojećih mjera polučio uspjeh.

„Zadali smo cilj da privremeno zapošljavanje koje većinom ide u javni sektor prebacimo mjerama za trajno zapošljavanje u realnom sektoru. U tome smo apsolutno uspjeli. Prema podacima Eurostata imamo 29.000 više zaposlenih  u drugom kvartalu 2017., da je stopa nezaposlenosti rekordno niska, 11,6 posto u listopadu ove godine, a stopa nezaposlenosti mladih s gotovo 50 posto u 2013. pala je na otprilike 26 posto ove godine“, kazao je ministar.

Pored navedenih paketa mjera, ove godine postojao je i niz specijaliziranih programa, a osigurano je 400 milijuna kuna za program „Zaželi“ te 73 milijuna kuna za lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja.

Ministar Pavić naveo je tri cilja Smjernica koje su danas usvojene. Prvi je povećanje stope zaposlenosti, s obzirom da je to ključna mjera za održivost mirovinskog sustava i investicija u RH. Pojasnio je da je namjera povećati stope posebice ranjivih skupina na tržištu rada.

„Sukladno Europi 2020., želimo da do 2020. bude zaposleno 65,2 posto ljudi, a Vlada ima i veće ambicije da zaposlenost bude 68 posto“, naglasio je.

Drugi cilj je usklađivanje ponude i potražnje na tržištu rada, a treći je cilj pojačati informiranje sudionika na tržištu rada.

Predstavljajući ključne izmjene mjera aktivne politike zapošljavanja, kazao je da je reforma paketa „Od mjere do karijere“ obuhvatila dva smjera. Prvi je bio jačanje najboljih mjera, što je prvenstveno mjera samozapošljavanja, čija je uspješnost preko 80 posto.

„Povisili smo s 35.000 kuna na 55.000 kuna subvenciju, odnosno na 70.000 ukoliko osoba koja otvara svoju tvrtku uzima dvije osobe na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa“, pojasnio je ministar. Porasle su i akumulacije za udruživanje, pa tako ukoliko se udružuju dvije osobe one iznose 110.000 kuna, a za pet osoba 270.000 kuna.

Drugi novitet je jačanje pripravništva za što već postoji zakonodavni okvir. "Pripravništvo uvodimo kao mjeru koja će biti subvencionirana putem Zavoda za zapošljavanje. Cilj je da jačanjem pripravništva povećamo cijenu rada", rekao je.

"Za realni sektor ćemo sufinancirati 50 posto iznosa bruto plaće bez gornjeg ograničenja i trošak prijevoza, a u javnim službama, i to u sektorima zdravstva, obrazovanja i socijale, financirat ćemo do 100 posto iznosa pripravničke plaće, koja iznosi 85 posto plaće tog početnog radnog mjesta", rekao je Pavić.

Dodatno će se ojačati i prekvalifikacije, za što će se osigurati 145 milijuna kuna. Do 1. travnja iduće godine u tu će mjeru biti uključeno 8.000 ljudi kako bi ih pripremili za turističku sezonu, kao i sezonu brodogradnje i građevine.

Redefinira se i SOR. "Već smo ove godine uveli osigurače za zlouporabu i ograničili smo javni sektor jer ideja nije da imamo gomilanje mladih u državnom i javnom sektoru, koji apsorbira 60 posto SOR-a, tako da smo ograničenje od 10 posto zaposlenih koji mogu uzeti proračunski korisnici smanjili na tri posto", istaknuo je ministar.

"Osposobljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva predvidjeli smo i za osobe starije od 30 godina koje nemaju radnog iskustva, a nismo ih financirali kroz SOR. Time smo zaokružili aktivnu politiku zapošljavanja za sve ciljne skupine", ustvrdio je ministar rada.

Za iduću godinu ministar najavljuje specijalne programe i preko 400 milijuna kuna novih ugovora iz programa "Zaželi" te programe za zapošljavanje u vrtićima, gdje će se uvesti dodatno osoblje za dvosmjenski rad kao dodatak demografskoj mjeri.

„Kada sve zbrojimo, cjeloviti paket mjera za zapošljavanje koje ćemo sljedeće godine primjenjivati vrijedan je gotovo 2,5 milijarde kuna“, poručio je ministar. 

Pisane vijesti | Marko Pavić