Ministar Pavić na konferenciji o civilnom društvu: Jačati civilno društvo i omogućiti mu veću dostupnost EU sredstava

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić rekao je u Šibeniku na otvorenju konferencije "Civilno društvo 2030.: HR-EU-Euro-Mediteran" u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnog kako je 55 tisuća civilnih udruga u Hrvatskoj respektabilan broj koji moramo čuvati.

Cilj konferencije je postaviti osnovu za daljnji razvoj civilnog društva u Hrvatskoj do 2030. godine na razini Europske unije te na europskom dijelu Mediterana.

Kako je uvodno istaknuto, izazovi s kojima se susreću gotovo sve zemlje u Europi i međunarodnoj zajednici stavljaju pred organizirano civilno društvo potrebu promišljanja vizije daljnjega društvenog i ekonomskog razvoja te novih modela međusektorske suradnje koji će osigurati holistički pristup održivosti od lokalnih zajednica pa do planeta Zemlje.

"Kada govorimo o civilnom društvu, ono je responzivno, brzo i dobro za rješavanje društvenih problema te ima značajna sredstva iz europskih fondova i državnog proračuna", rekao je uvodno ministar Pavić, ističući da Vlada vidi razvoj kroz partnersko rješavanje problema s udrugama civilnog društva te da je na njoj da potrebe društva "konvertira u razvoj javnih politika".

Dodao je da svaki natječaj iz Europskoga socijalnog fonda respondira na određeni društveni problem koji želi riješiti, a civilno društvo uz potporu države može te probleme riješiti.

"Predstoji nam razvoj ljudskih prava, socijalne inkluzije, rješavanje pitanja starenja i zapošljavanja mladih… Novi pogled na 2030. godinu bit će reflektiran u razvojnoj strategiji i uprava ova i buduće konferencije imat će za cilj strukturirani dijalog s vama, da čujemo koje društvene probleme vi vidite i na koji način mislite da ih možete riješiti", poručio je ministar u Solarisu predstavnicima udruga civilnog društva.

"Hrvatsku 2030. godine vidim kao zemlju inovacija i novog socijalnog poduzetništva, STEM poticanja, novih radnih mjesta i dobro plaćenih poslova, vidim je kao pravedno i uključivo društvo koje poštuje različitosti, kao kvalitetno civilno društvo. To je vizija koju imamo, a od vas tražimo partnerstvo da je provedemo", istaknuo je te najavio da će do kraja godine biti raspisano sedam velikih natječaja i tematskih mreža koje će partnerima osigurati novac u razvoju civilnih politika.

Želimo ojačati civilno društvo i dati priliku svim udrugama da mogu doći do novca iz fondova EU budući da je civilno društvo struka te se treba kao struka i promovirati, rekao je ministar Pavić. 

Izvor: Hina



Pisane vijesti | Marko Pavić