Ministar Pavić u Osijeku: Korisnicima projekata 124 milijuna kuna EU i nacionalnih sredstava

Ugovore o dodjeli europskih i nacionalnih sredstava za realizaciju projekata korisnicima iz Osječko-baranjske županije, ukupne vrijednosti 124 milijuna kuna, danas je uručio ministar regionalnoga razvoja i EU fondova Marko Pavić.
 
Ugovori se, uz ostalo, odnose na projekte izgradnje osječkog IT parka, uspostavu infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u procesu reforme strukovnog obrazovanja, projekte unaprjeđivanja socijalnih usluga u zajednici te infrastrukturne projekte u općinama.
 
Ministar Pavić istaknuo je kako je s ovim ugovorima Osječko-baranjska županija prešla iznos od pet milijardi kuna uloženih sredstava, čime je postala jedna od tri najuspješnije županije u povlačenju EU sredstava u Hrvatskoj.
 
"To je posljedica sinergije i zajedničkog rada, europske, nacionalne i lokalne razine. Ova Vlada pokrenula je projekt 'Slavonija, Baranja i Srijem' i upravo smo ovu regiju istaknuli kao nužnost ulaganja u infrastrukturu te pokazali da EU fondovi pomažu Hrvatskoj i Slavoniji, u stvaranju preduvjeta za kvalitetan život naših građana“, rekao je ministar Pavić.
 
Najavio je kako nam je u idućoj EU financijskoj perspektivi na raspolaganju više od 20 milijardi eura pa će se projekt 'Slavonija'  proširiti i osnažiti, a čelnike jedinica lokalne samouprave pozvao je da na vrijeme krenu u pripremu projekata.
 
Župan Ivan Anušić ocijenio je kako je ključno što uspješnije koristiti EU fondova jer su to "sredstva koja podižu ekonomski i svaki drugi razvoj istoka Hrvatske".
 
Ističe kako Projekt 'Slavonija, Baranja i Srijem' predviđa povećanje alokacije sredstava Hrvatskoj, kao članici EU, za što je ključno imati kontinuitet jasne i definirane strategije, jer se radi o višegodišnjim projektima, poput izgradnje regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće ili novog osječkog Kliničkog bolničkog centra.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti