Ministar Pavić za HRT: Nadamo se da će se otvoriti neka druga opcija, ali u slučaju stečaja Vlada će zaštititi radnike

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić gostujući u središnjem Dnevniku HRT-a govorio je o Vladinoj odluci o neprihvaćanju predloženog restrukturiranja brodogradilišta Uljanik, njenoj otvorenosti za traženje dodatnih rješenja i modelima pomoći radnicima u slučaju stečaja.
 

Na pitanje o tome koja prava radnici imaju u slučaju stečaja Uljanika ministar je rekao da je
dosad u brodogradnju u Republici Hrvatskoj uloženo oko 31 milijardu kuna.
 
"Od toga je 13,3 mlrd. kn otišlo u Uljanik grupu. Također, protestirana jamstva koja je država morala platiti do ožujka iznose 3,1 mlrd. kn, jedan Pelješki most, a da nismo imali rebalans, krizne poreze, niti smo smanjivali prava te smo pokazali stabilnost javnih financija", rekao je Pavić.
 
Vlada je lani odobrila 716 mil. kn za isplatu plaća radnicima
 
Naglasio je da je Vlada prema radnicima pokazala odgovornost te je lani 716 mil. kn država odobrila za isplatu plaća.
 
"Prijedlog programa restrukturiranja u svojoj gornjoj granici 10, 8 mlrd. kuna, 7,5-8 mlrd. kn nižoj granici o kojoj je razgovarano pokazao je da ima prevelik utjecaj na javne financije.
 
"Vlada je odlučila da je upitna održivost takvoga plana te ga je odbila. Dalje je na Upravi da vidi ima li još kakav prostor i rješenje. Nadamo se da će se neko rješenje uspjeti pronaći", rekao je Pavić.
Upitan kada će Vlada naći rješenje ministar je ponovio da nije na Vladi da traži rješenje.
 
 
"Uljanik je privatna kompanija. Vlada daje ili ne daje potporu planu restrukturiranja. Mogu reći da ako dođe do stečaja, ne prejudicirajući odluku Trgovačkog suda, postoje i adekvatne mogućnosti zaštite radnika Uljanika. Prvenstveno govorim o tri minimalne plaće koje će dobiti putem Agencije za potraživanje radničkih tražbina, otpremnine, naknade za nezaposlene", rekao je Pavić.
 
HZZ će po potrebi formirati mobilni tim koji će radnicima pružiti prekvalifikaciju, obrazovanje, mjere samozapošljavanja
 
Pojasnio je da će se u slučaju stečaja  HZZ formirati mobilni tim od 50-ak ljudi koji će otići u Uljanik i 3. maj i pružiti radnicima prekvalifikaciju, obrazovanje ili pak mjere samozapošljavanja.
 
Ponovio je da će radnici u slučaju stečaja na Zavodu za zapošljavanje dobiti mogućnost naknade za nezaposlene u visini 60% obračunate plaće u maksimalnom iznosu od 4.369 kuna prva tri mjeseca, 30% obračunate plaće do 15 mjeseci. Radnici koji imaju pet godina do mirovine i 32 godine radnog staža moći će do mirovine ili do zaposlenja primati naknadu u minimalnom iznosu od 1.500 kuna.
 
Nadamo se da će se stvoriti neka druga opcija, ali mogu i umiriti radnike da smo pokazali i pokazujemo socijalnu dimenziju
 
Na pitanje imaju li radnici pravo na otpremninu ministar je odgovorio da pretpostavlja da je imaju ukoliko postoji u kolektivnim ugovorima u kojem će se slučaju i osigurati.
 
"Pravo na tri minimalne plaće i otpremninu ćemo isplatit preko Agencije za radnička potraživanja. Procijenjeni trošak države za to je 85 milijuna kuna", rekao je.
 
"Nadamo se da će stvoriti još neka druga opcija, ali mogu i umiriti radnike da smo pokazali i pokazujemo socijalnu dimenziju", zaključio je dodavši da je Vlada spreman istražiti i mogućnost financiranja iz Europskog socijalnog fonda i Europskog fonda za globalizaciju za prekvalifikacije i mjere aktivne politike zapošljavanja.
 
Izvor: HRT/ Vlada

Pisane vijesti | Pavic Marko