Ministar Pavić: Za mjere aktivne politike zapošljavanja više od dvije milijarde kuna

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio u Osijeku kako je interes i želja Vlade što više aktivirati domaću radnu snagu, pa su ove godine pripremljene osnažene mjere aktivne politike zapošljavanja za koje je osigurano više od dvije milijarde kuna.

Otvarajući "Dane poslova u turizmu", ministar Pavić je kazao da je anketirano oko 160.000 nezaposlenih osoba u Hrvatskoj, od kojih je oko 20.000 izrazilo želju za radom u turizmu.

Ovakve manifestacije služe da bi se nezaposlene izravno povezalo s poslodavcima, a Pavić očekuje da će "Dane poslova u turizmu", koja će se održati i u Zagrebu i Splitu, posjetiti oko 11 000 zainteresiranih osoba.

"Takve aktivnosti, uz mjere poput povećanja plaća, pridonose stvaranju mogućnosti za ostanak mladih ljudi u Hrvatskoj i smanjivanje uvoza radne snage. Lani su najveće hotelske kuće, koje zapošljavaju 3 000 do 5 000 radnika, iskoristile samo oko 200 dozvola za uvoz radne snage", rekao je.

Turizam - perjanica hrvatskog gospodarstva

Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić izvijestio je kako je prošle godine na sezonskim poslovima u turizmu bilo angažirano između 30 000 i 40 000 zaposlenika, ali prema provedenim anketama hrvatski turistički sektor ima potrebe za dodatnih 10 000 do 15 000 djelatnika.

"Okrećemo se prema radnoj snazi na našem tržištu rada, a to je i prilika za njih, jer je hrvatski turizam perjanica hrvatskog gospodarstva", rekao je Matušić, dodavši kako se u Osijeku očekuje oko 80, a ukupno na sva tri događanja oko 220 poslodavaca.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar izvijestio je kako hotelske kuće, u suradnji s područnim uredima Zavoda, zadnja dva mjeseca intenzivno rade na privlačenju domaće radne snage u novoj turističkoj sezoni.

Projekt "Dani poslova u turizmu" treću godinu za redom organiziraju Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo turizma, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora te Hrvatska udruga poslodavaca i Udruga
poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, kako bi predstavili zanimanja u turizmu i mogućnosti zapošljavanja koje pruža turistički sektor.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Marko Pavić