Ministar Piletić: Nasilje nije prihvatljivo, nasilnike treba odvratiti od počinjenja nasilja

Slika /Vijesti/2023/Rujan/22 rujna/Ministar Piletić panel.jpg

Nasilje nije prihvatljivo i potrebno je učiniti sve kako bi se nasilnike odvratilo od počinjenja nasilja, a žrtve da nasilje prijavljuju, istaknuto je na panel raspravi o sprječavanju rodno uvjetovanog nasilja održane u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Na panelu je sudjelovao i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

"Želimo podsjetiti da nasilje nama kao članovima ovog društva nije prihvatljivo i da kao predstavnici države moramo učiniti sve da zakonskim okvirom i našim postupanjem odvratimo nasilnika od počinjenja nasilja", rekao je ministar Piletić u izjavi za medije.

Naveo je da su upravo zbog toga prošli tjedan predstavili izmjene pet zakona kojima je naglasak stavljen na žrtvu nasilja, a ne više na počinitelja.

Izmjenama se žele izbjeći situacije u kojima se i žrtva i počinitelj nasilja nalaze zajedno tijekom različitih pravnih postupaka i imaju kontakt. Time žele ohrabriti žrtvu da se osjeća sigurnije tijekom svog iskaza i cjelokupnog postupka kada je u pitanju postupanje države.

"Zaista želimo vjerovati da će sve ovo što postrožujemo u Kaznenom zakonu odvratiti od počinjenja. Povećavaju se kazne, određeni prekršaj se prebacuje u domenu kaznene odgovornosti i time želimo poslati jasnu poruku da država ni na koji način neće štititi počinitelja nasilja, nego će se obračunati s njime", poručio je Piletić.

Sve to mora pratiti kontinuirano ulaganje u sustav, ponajprije kroz sustav dodatne edukacije i usavršavanja, dodao je ministar.

Informacije i na anonimnoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja

Izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Miren Špek poručio je svim ženama i žrtvama nasilja da trebaju prijaviti kazneno djelo, nasilje u obitelji i da budu ustrajni u ostvarivanju svojih prava u kaznenom postupku, a u čemu im može pomoći linija 116 006 Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja.

Linija je anonimna, besplatna, radi 24 sata svaki dan u godini te pruža praktične i pravne informacije, psihosocijalnu pomoć, upućuje u socijalna prava te može biti sa žrtvama i kroz kazneni i prekršajni postupak. 

Oko 70 posto korisnika su žene, što je oko 2.000 korisnica godišnje, što je dosta nizak broj uzimajući u obzir 50-60 tisuća kaznenih i prekršajnih djela u Hrvatskoj godišnje pa treba poticati žene žrtve rodno uvjetovanog nasilja da se javljaju i dobiju potrebne informacije o tome što ih čeka u postupku, rekao je Špek.

Ministarstvo rada organiziralo je panel raspravu "Važnost senzibilizacije, edukacije i prevencije u sprječavanju rodno uvjetovanog nasilja" u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 22. rujna u spomen na tri ubijene i jednu teško ranjenu ženu na Općinskom sudu 1999. godine. 

Panel rasprava predstavnika institucija i nevladinih udruga organizirana je u sklopu nacionalne medijske kampanje "Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji - za nasilje nema opravdanja". 

 Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti