Ministar Piletić u Osijeku dodijelio 31 ugovor vrijedan 30 milijuna eura za projekt „Zaželi"

Slika /Vijesti/2024/Ožujak/18 ozujka/Ministar Piletić 18.3.jpg

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u Osijeku je dodijelio 31 ugovor, vrijedan više od 30 milijuna eura za provedbu projekata u sklopu Poziva „Zaželi - prevencija institucionalizacije“.

Taj projekt ocijenio je jednim od najboljih socijalnih programa u Hrvatskoj.

Ovaj četvrti poziv programa „Zaželi“ dimenzioniran je na sljedeće tri godine i imamo dovoljno vremena da sve korisnike i pružatelje usluga usmjerimo na trajnu socijalnu uslugu pomoć u kući, poručio je ministar Piletić.

Napomenuo da je za ovu financijsku omotnicu predviđeno samo 130 milijuna eura, no nakon raspisanog poziva Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZZ) pristiglo je gotovo 600 prijava i programa ukupne vrijednosti gotovo 500 milijuna eura. Piletić je kazao da je zato njihov zadatak kroz dodatnih 100 milijuna eura iz europskog socijalnog fonda, ali i osiguranjem u državnom proračunu za tri godine od 286 milijuna eura, omogućiti svima koji su prošli administrativnu provjeru, provedbu programa "Zaželi".

"Ministarstvo će do kraja godine zajedno sa svim županijama izgraditi županijske socijalne planove koji trebaju detektirati potrebe na terenu i uključiti sve korisnike te mapirati mrežu socijalnih usluga kako bi točno znali u kojem kraju RH ova usluga treba biti u kontinuitetu", najavio je .

Sprječava se produljenje liste čekanja u institucijama i domovima

Podsjetio je da se prije nekoliko godina započelo s procesom deinstitucionalizacije i transformacije sustava socijalne skrbi kako bi se smanjio broj korisnika u instituciji i domovima, te da se omogući kvalitetnija usluga kroz alternativnu skrb, organizirano stanovanje ili neki drugi oblik skrbi nalik na dom.

Ovaj program sprječava produljenje liste čekanja u domovima, jer će kroz njega pomoć dobiti samačko domaćinstvo kojem je nužna pomoć druge osobe. Podsjetio je da je Vlada donijela i odluku da se zbog potrebe deinstitucionalizacije osigura dodatnih 50 milijuna eura za gradnju 18 centara za starije osobe.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar rekao je da su oni sukreator ovog programa još od 2017., od kada su imali preko 1.000 uspješno provedenih ugovora na kojima je radilo 20.000 osoba skrbeći o 80.000 korisnika.

Projekt ima višestruke ciljeve - zapošljava osobe u težem položaju na tržištu rada, a ujedno se skrbi o starijim osobama koje su u dodatnoj potrebi. To je i provedba mjera politike zapošljavanja kroz koje su u OBŽ u proteklih osam godina uložili 104 milijuna eura za 28.000 osoba.

Mato Lukić, obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana, kazao je kako su dodijeljena 24 ugovora za jedinice lokalne samouprave, udruge i institucije, koje će provoditi projekt vrijedan 24,7 milijuna eura, zapošljavat oko 500 osoba i skrbiti o 2.977 korisnika.

Taj projekt će biti uvršten u socijalni plan Županije, rekao je, podsjetivši da je  OBŽ  bila pilot županija koja je zajedno s Ministarstvom izradila metodologiju na temelju koje je nastao plan za izradu nacionalnih strategija.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti