Ministar rada i mirovinskoga sustava Pavić: Vladaju pozitivni trendovi u sektoru zapošljavanja

Slika /Vijesti/2018/04 travanj/19 travnja/IMG_1812.JPG

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić danas je u Banskim dvorima održao konferenciju za medije o Akcijskom planu provedbe Strategije cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja i razvoja karijere i Odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić danas je u Banskim dvorima održao konferenciju za medije kako bi detaljnije pojasnio dvije točke s dnevnog reda današnje sjednice Vlade, a to su Akcijski plan provedbe Strategije cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja i razvoja karijere u Republici Hrvatskoj za 2018. godinu i dopunu Odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama.

Ministar Pavić kazao je da je Akcijski plan provedbe Strategije jedna od komponenti usklađivanja tržišta rada i obrazovanja i njime se želi osigurati dostatna radna snaga za zanimanja koja su nam potrebna. U strukovnom obrazovanju to su turistički sektor, zatim sektor građevine i brodogradnje. Ministar je istaknuo da kvote za uvoz radne snage u navedenim sektorima nisu iskorištene u potpunosti te je još veći broj dozvola poslodavcima na raspolaganju.

Također, usvojenim Akcijskim planom planirana je izrada web sučelja i izrada programa obrazovanja savjetnika za profesionalno usmjeravanje, što je iskorak je prema povezivanju tržišta rada i sustava obrazovanja.

Što se tiče zabrane novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama, ministar je podsjetio da je 1. siječnja 2018. Vlada donijela novi paket mjera, u kojima je predviđeno i pripravništvo. Ministar je naglasio da je krajnji cilj mjera da se mlade usmjeri k privatnom sektoru i trajnom zapošljavanju, a istovremeno smanji privremeno i trajno zapošljavanje u javnom. „Broj potpora za trajno zapošljavanje u privatnom sektoru porastao je za 22 posto“, kazao je ministar Pavić i istaknuo da je više nego udvostručen broj zahtjeva za samozapošljavanjem, što je postignuto povećanjem sredstava za samozapošljavanje na 50 tisuća kuna, odnosno 70 tisuća ako se uzmu dvije osobe na stručno osposobljavanje. Također i raste broj novih korisnika mjere stalnog sezonca u turističkom sektoru.

Dopunom Odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama izuzet će od zabrane zapošljavanja slučajevi zapošljavanja pripravnika u javnim službama u reguliranim djelatnostima iz sektora zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi i kulture. „Ovom odlukom ne gomilamo administraciju, već zapošljavamo liječnike, medicinske sestre, profesore, djelatnike u socijali i ostalim profesijama koje ne mogu započeti svoj samostalni rad bez polaganje licence ili stručnog ispita“, naglasio je ministar i rekao da se očekuje da će ih ove godine biti oko 3 tisuće mladih u tim djelatnostima koje su nam potrebne.

Na kraju je istaknuo da vladaju pozitivni trendovi u sektoru zapošljavanja, rekordno niska nezaposlenost koja bilježi pad ispod 10 posto. „U zadnjem kvartalu prošle godine imali smo 60 tisuća više zaposlenih nego godinu dana ranije“, rekao je i dodao da je Hrvatska prošle godine imala treću najvišu stopu porasta zapošljavanja u Europskoj uniji, koja je iznosila 3,8 posto. Isto tako, mjerom Garancije za mlade stopa nezaposlenosti mladih koja je nekad bila 50 posto sada se spustila na oko 22 posto.






Pisane vijesti | Govori i izjave | Marko Pavić