Ministar Ranko Ostojić za Jutarnji list: MUP ne ovisi o jednoj osobi već o svojoj dobroj organizaciji

Prije mjesec dana Ranko Ostojić, kaže, nije mogao ni hodati, a ove je nedjelje već uspio odraditi punih devet kilometara šetnje. Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade osjeća se stoga potpuno spremnim i zdravim pa se jučer vratio na posao. Sredinom srpnja hospitaliziran je zbog visoke temperature i upale, a nakon toga je pao u teški septički šok i nekoliko dana mu je život visio o niti. Već krajem mjeseca skinut je s respiratora i dijalize i krenuo je, kako je jučer priznao novinarima, njegov iznenađujuće brz oporavak.
- Morat ću više paziti na prehranu i promijeniti neke životne navike, ali spreman sam potpuno - naglasio je odmah na početku brifinga.
 
Što se sve događalo dok ste bili u bolnici?
 
- Moram reći da ja nemam pojma. Liječnici su vas svaki dan brifirali i ja samo mogu ponovno pročitati te iste nalaze, jer ničega nisam bio svjestan. Otkazali su mi unutarnji organi i ja sam tada, kako se to kaže, potopljen. Ničega se ne sjećam, nije bilo nikakvih tunela ili svjetlosti. Prije svega želim zahvaliti obitelji i prijateljima i svima koji su mi pružili podršku. Najveći posao je odradio liječnički konzilij na čelu s dr. Gašparevićem. Istaknuo bih savršeni rez dr. Drage Prgometa, nadam se da mu to neće odmoći u njegovoj političkoj karijeri. Izvadio je dva limfna čvora i spasio mi život. Hvala svima na Rebru jer šanse za preživljavanje su bile malene. Odmah poslije sam dr. Gašparevića pitao hoće li biti kakvih posljedica, ali on me uvjerio da ću se moći vratiti poslu. U protivnom mene ovdje ne bi bilo, vjerujte mi. Osjećam se odlično, naspavao sam se, vratio se zdrav, a prije mjesec dana nisam mogao hodati niti sam se znao penjati uz stepenice.
 
Kako je Ministarstvo funkcioniralo bez vas? Jeste li sposobni obavljati svoje dvije odgovorne funkcije u Vladi?
 
- MUP je funkcionirao u potpunosti. Svi rezultati pokazali su da su turistička sezona, javna okupljanja i derbiji prošli i prolaze bez problema. Čestitam policiji što je nastavila redovno funkcionirati i to je dodatna kvaliteta koja pokazuje da MUP ne ovisi o jednoj osobi već o svojoj dobroj organizaciji. Otkrit ću vam tajnu - ja sam već i prošli tjedan bio u Ministarstvu na maloj pripremi pa sam već sa svime upoznat, a situaciju pratim još od kraja srpnja. Prije toga nisam smio koristiti ni mobitel, ni tablet, čak mi nisu dali ni policijsku motorolu koju sam tražio. Ne znam tko ima strašan poriv da bude baš ministar unutarnjih poslova, lagodnije bi bilo raditi u Saboru, ali ja nastavljam istim tempom kao prije. Svi trendovi iz 2013. pokazali su da je  sigurnost u zemlji vrlo dobra, a u prvoj polovici 2014. rezultati su još bolji nego lani. Smanjili smo ilegalne migracije, razbojstva i ubojstva i radimo sve kako smo zamislili u početku sa strateškim planom.
 
SOA je objavila prve javne dokumente o svom radu. U njima diskutiraju i o mogućim teroristićkim prijetnjama. Moramo li se brinuti zbog radikalnih islamista?
 
- Hrvatska je članica EU i NATO-a, a prisutni smo i u mirovnim misijama u Afganistanu. Svatko tko sudjeluje u alijansi koja se bori protiv terorizma mora biti na oprezu. Takve stvari ne ostavljaju imunom niti jednu zemlju. Zato s posebnim oprezom pratimo situaciju. Bojati se ne moramo, ali moramo biti oprezni. Drago mi je da je SOA transparentna barem u onom dijelu svog posla koji može podijeliti s javnošću. Svi moramo biti spremni, stoga su i svi dijelovi obavještajno-sigurnosnog sustava jako bitni.
 
Jeste li očekivali toliku količinu podrške na društvenim mrežama?
 
- U ovakvim situacijama u Hrvatskoj se brišu sve granice i ljudi su pokazali ljudskost i solidarnost. Možda me neki ne vole kao političara i ne slažu se s mojim stavovima, ali u ovakvim trenucima to je stavljeno nastranu i uistinu su me mnogi podržali. Zato zahvaljujem i svima koji su se javi li i pružili mi podršku na društvenim mrežama, onima koje znam i onima koje ne poznajem, a bilo ih je puno i vjerujem da su njihove čestitke bile iskrene.
 
Razgovarao: Tomislav Novak

Vijesti iz medija | Društvo i zajednica