Ministar Tolušić: Naše tržište hrane i poljoprivrednih proizvoda učinit ćemo poštenijim, efikasnijim i boljim

Slika /Vijesti/2017/05 svibanj/11 svibnja/min Tolušić/image10.JPG

Ministar poljoprivrede Tolušić predstavio je Prijedlog zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom koji je upućen u saborsku proceduru.

Zakonom se zabranjuju nepoštene trgovačke prakse u proizvodnji, preradi i trgovini hranom. Dakle, dionici lanca opskrbe hranom nisu samo trgovci kao kod Zakona o trgovini, već je to lanac kojeg čine: proizvođač, uključivo i primarni proizvođač, otkupljivač, prerađivač i trgovac.
 
Radi efikasnije provedbe zakona, nadzor će provoditi  Agencija za zaštitu trgovačkog natjecanja. Propisane su sankcije za prekršitelje, no cilj ovog zakona nije kažnjavanje nego „učiniti tržište poštenijim, korektnijim, efikasnijim i boljim za naše primarne proizvođače i za hrvatsku prehrambenu industriju“, istaknuo je ministar Tolušić.
 
Zakon je u potpunosti usklađen s propisima Europske unije, počet će se primjenjivati odmah nakon usvajanja u Hrvatskom saboru, a do 31. prosinca ove godine s njime se moraju uskladiti svi dosadašnji ugovori. 
 
,,Zakonom nije propisan postotak hrvatskih proizvoda koji moraju biti na policama jer bi takva odredba narušavala slobodu kretanja roba i usluga, no svi mi krajnji potrošači kupovinom hrvatskih proizvoda možemo učiniti da postotak hrvatske robe na policama bude veći nego do sada“, zaključio je ministar Tolušić.

Pisane vijesti | Tomislav Tolušić