Ministar turizma Cappelli: U sljedećoj godini očekujemo 350 milijuna eura investicija u zdravstveni turizam

Slika /Vijesti/2017/10 listopad/12 listopad/konferencija-za-medije-ministra-turizma-garija-cappellija_37601961196_o.jpg

Ministar turizma Gari Cappelli održao je danas u Banskim dvorima konferenciju za medije na kojoj je dodatno pojasnio Prijedlog zakona o pružanju usluga u turizmu, koji je Vlada s današnje sjednice uputila Hrvatskom saboru.

Ministar je kazao da je riječ o važnom zakonu, koji bi na snagu trebao stupiti u sedmom mjesecu 2018. godine.
 
Govoreći o novinama koje se predlažu zakonom, ministar Cappelli posebno je izdvojio pružanje usluga u zdravstvenom turizmu. Naglasio je da će prvi put u Republici Hrvatskoj biti riješeno pitanje turističkih aranžmana koji se tiču zdravstvenog turizma. „Turističke agencije moći će pružati pakete zdravstvenih usluga u ustanovama u Republici Hrvatskoj, kao što su specijalne bolnice, lječilišta i privatne poliklinike“, kazao je ministar.

Istaknuo je da će se na taj način otvoriti jedna nova mogućnost investicija koja se planira u slijedećoj godini, u visini od 350 milijuna eura pripremljenih projekata u zdravstvenom turizmu, a završetkom tih investicija otvorit će se približno 2.000 novih radnih mjesta.

Ministar Cappelli pojasnio da će se navedenim zakonom i pratećim pravilnicima vezanim uz stručne ispite te zaštićene lokalitete regulirati pitanje turističkih vodiča, od školovanja do mogućnosti da strani turistički vodiči pružaju usluge u Hrvatskoj. Također, uredit će se i pružanje usluga iznajmljivanja osobnih vozila (rent-a-car) te će se rasteretiti administrativne barijere koje su se odnosile na poslovanje turističkih agencija. Ministar je tako naveo primjer agencije koja je u deset poslovnica u Republici Hrvatskoj morala imati i deset voditelja, a odsad će jedno poduzeće imati jednog voditelja, dok u preostalim filijalama to neće biti potrebno.

Najavljujući Dane hrvatskog turizma, ministar je podsjetio da je Republika Hrvatska prvi put u povijesti imala najbolju turističku sezonu. „Na današnji dan imamo negdje oko 98,5 milijuna ostvarenih noćenja i 17,3 milijuna posjetitelja i to je negdje na razini između 12 i 13 posto više nego prošle godine. Bitno je da su i financijski rezultati jako dobri, u prvom polugodištu je ostvareno preko 11 posto više prihoda od turizma nego lani“, kazao je.

Ministar Cappeli naglasio je da su ove godine ostvarene i investicije u turizmu od oko 800 milijuna eura.

„Slijedeće godine, po našim anketama, došli smo do podatka da će investicije biti oko 930 milijuna eura. To je 15-tak posto više nego ove godine i skoro 40 posto više nego 2015., što je dokaz da je Hrvatska prepoznatljiva ne samo kao zemlja za dolazak turista već i kao zemlja za dobre i kvalitetne investicije u turizmu“, zaključio je ministar turizma.
 

Pisane vijesti | Gari Cappelli