Ministar Vrdoljak: Izuzet ćemo od prodaje dionice Đuro Đaković Holdinga i ustupiti ih braniteljima

Slika /Vijesti/2015/ožujak/18 ožujka/0068_195._sjednica_Vlade.jpg

Ministar Vrdoljak kazao je da se od prodaje izuzima 735.319 dionica društva Đuro Đaković Holding d.d., Slavonski Brod, ukupne nominalne vrijednosti dionica 14.706.380,00 kuna.

S današnje 219. sjednice Vlade Republike Hrvatske, u Sabor je upućen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Prekršajnog zakona. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić naglasio je kako je ovdje riječ o usklađivanju s pravnom stečevinom Europske unije. „Radimo određene prilagodbe da bismo se kroz sustav prekršajnih sudova uskladili s onim što imaju drugi kroz sustav regularnih tijela“, kazao je ministar. Tako se, između ostalog, spomenutim izmjenama i dopunama uvodi mogućnost propisivanja (i izricanja) većeg raspona novčanih kazni za prekršaje iz nadležnosti regulatornih agencija. Nadalje, ovlaštenom tužitelju – regulatornoj agenciji omogućuje se javno objavljivanje sudske odluke o prekršaju (pa i nepravomoćne) na vlastitim internetskim stranicama, a omogućuje se i propisivanje (i izricanje) zaštitne mjere dugotrajne ili trajne zabrane obavljanja određene djelatnosti za prekršaje iz nadležnosti regulatornih agencija.

Ministar Miljenić  također je predstavio i Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima za mladež. Podsjetio je da se radi o drugom čitanju prijedloga zakona te da, u odnosu na prvo čitanje, nema većih izmjena, „osim što ne zadiremo u teritorijalni ustroj kao što je bilo predviđeno, već se odjeli ostavljaju uglavnom gdje su bili i dosad“.

Usvojen je i Konačni prijedlog zakona o zaštiti novčarskih institucija. „Primjena odredbi važećeg Zakona o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem i vrijednostima rezultirala je određenim smanjenjem ukupnog broja kaznenih djela u objektima kategoriziranim tim Zakonom. Međutim, u pojedinim vrstama novčarskih institucija i dalje se kontinuirano bilježi konstantan broj, pa i porast broja kaznenih djela“, uvodno je kazao potpredsjednik Vlade i ministar unutarnji poslova Ranko Ostojić. Također je naveo da određeni gospodarski subjekti, kao što su zlatarnice, otkup plemenitih kovina i dr., dosad nisu bili obveznici primjene Zakona. „S ciljem smanjenja rizika te povećanja zaštite i razine sigurnosti pri obavljanju novčarskog poslovanja u objektima novčarskih institucija kao i pri distribuciji novca i vrijednosti, bilo je potrebno propisati vrste novčarskih institucija i za svaku vrstu odnosno za svaku novčarsku instituciju propisati odgovarajuće mjere zaštite te na taj način utjecati na smanjenje broja počinjenih kaznenih djela, prije svega razbojništava i krađa, te time ujedno povećati osjećaj sigurnosti zaposlenika navedenih novčarskih institucija te građana“, obrazložio je potpredsjednik Vlade.

Obrazlažući Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako se predmetnim izmjenama i dopunama uklanjaju zapreke koje usporavaju proces raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske. Također se uvode nova rješenja koja osiguravaju brže raspolaganje tim zemljištem i stavljanje u funkciju nekorištenog poljoprivrednog zemljišta, kako bi poljoprivredni proizvođači mogli ostvariti prava na isplatu potpora po novom sustavu Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije. Ministar je izdvojio i da se, između ostalog, predmetnim Zakonom uređuje korištenje poljoprivrednog zemljišta, promjena namjene poljoprivrednog zemljišta i naknada, raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, Zemljišni fond poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, Agencija za poljoprivredno zemljište te prekršajne odredbe.

Donesena je Odluka o dodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih od poplave i tuče u 2014. godini u Vukovarsko-srijemskoj županiji te pomoć za štete nastale od poplave u kolovozu 2014. godine u Gradu Slatini u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 14.065.622,00 kuna. Pomoć se daje za štete nastale u poljoprivredi te na stambeno-građevinskim objektima i poslovnom prostoru. Ministar financija Boris Lalovac kazao je da se pomoć dodjeljuje za 2 županije, a raspoređuje se na 32 jedinice lokalne samouprave, odnosno na 6 gradova i 26 općina.

Dopunjena je Odluka o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju siječanj - lipanj 2015. godine. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar rekao je da je važećom Odlukom propisana klauzula prema kojoj, radi osiguranja namjenskog korištenja sredstava ostvarenih za sufinanciranje, odnosno financiranje troškova javnog prijevoza, u slučaju sumnje na nezakonito postupanje prijevoznika, osnivač temeljem vjerodostojne dokumentacije može sredstva doznačiti školi koju učenik pohađa ili samom učeniku. Budući da se kod pojedinih građana vrši ovrha na novčanim sredstvima, te oni nisu u mogućnosti raspolagati sredstvima koja su uplaćivana po tekućim računima, ovom se odlukom predlaže da se sredstva za sufinancirani, odnosno financirani prijevoz redovitih učenika srednjih škola izuzmu iz ovrhe. „To je važno jer financiramo i pomažemo prijevoz učenika u srednje škole u cijeloj Hrvatskoj da bi i dalje postotak mladih ljudi koji završavaju srednju školu bio drugi najviši u Europi“, naglasio je predsjednik Vlade Zoran Milanović i dodao: „Na tom putu najčešće stoji nemogućnost roditelja da plate prijevoz i to mi radimo“.

Donesena je i Odluka o prijenosu prava upravljanja stanovima u vlasništvu Republike Hrvatske s Ministarstva obrane na Ministarstvo branitelja. Zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ kazala je da Ministarstvo obrane ima na upravljanju 26 stanova koji su neperspektivni za Ministarstvo obrane, odnosno nisu namijenjeni za davanje na korištenje za službene potrebe djelatnim vojnim osobama u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske, a Ministarstvo branitelja ima na Listi prvenstva za stambeno zbrinjavanje oko 13 000 zahtjeva, od kojih je oko 3 000 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje dodjelom stana. Ovom Odlukom se predlaže prijenos prava upravljanja 26 stanova s Ministarstva obrane na Ministarstvo branitelja s ciljem stambenog zbrinjavanja stradalnika iz Domovinskog rata.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavio je Odluku o izuzimanju od prodaje dionica društva Đuro Đaković Holding d.d., Slavonski Brod. Temeljem Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske Centar za restrukturiranje i prodaju je dužan bez naplate ustupiti dio dionica čiji je imatelj Republika Hrvatska hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata ovisno o stupnju oštećenja organizma i članovima obitelji smrtno stradaloga, odnosno zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata koji pravo na dionice bez naplate nisu ostvarili na temelju Zakona o privatizaciji. U Centru za restrukturiranje i prodaju je evidentirano 4.567 neriješenih zahtjeva hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata i članova obitelji smrtno stradaloga, odnosno zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata te je za rješavanje po tim zahtjevima potrebno ustupiti dionica nominalne vrijednosti u iznosu od 105.280.000,00 kuna. Kako u portfelju Republike Hrvatske kojim upravlja CERP nema dionica navedene nominalne vrijednosti podobnih za predmetnu svrhu, nužno je pokretanje postupka utvrđivanja liste dionica društava iz portfelja Republike Hrvatske kojima upravlja Državni ured za upravljanje državnom imovinom, a radi rješavanja spomenutih zahtjeva. Ministar Vrdoljak kazao je da se predmetnim Odlukom od prodaje izuzima 735.319 dionica društva Đuro Đaković Holding d.d., Slavonski Brod, ukupne nominalne vrijednosti dionica 14.706.380,00 kuna.

Donesena je i Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora o jamstvu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za financiranje Projekta održivih Hrvatskih željeznica u Europi za društvo HŽ Infrastruktura d.o.o. Također, dana je suglasnost za sklapanje Ugovora o zajmu između HŽ Infrastrukture d.o.o. i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, za financiranje Projekta održivih Hrvatskih željeznica u Europi. HŽ Infrastrutkura d.o.o. zadužit će se kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 79.000.000 eura, na rok od 10 godina. Sredstva će se koristiti za zbrinjavanje viška zaposlenika i investicija u infrastrukturu.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić predstavio je i Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora o jamstvu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za financiranje Projekta održivih Hrvatskih željeznica u Europi za društvo HŽ Cargo d.o.o., a dana je i suglasnost za sklapanje Ugovora o zajmu između HŽ Carga d.o.o. i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, za financiranje Projekta održivih Hrvatskih željeznica u Europi. HŽ Cargo d.o.o. zadužit će se kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 41.500.000 eura, na rok od 20 godina, a sredstva će se koristiti za zbrinjavanje viška zaposlenika, investicije u mobilne kapacitete i IT sustav.

Također, donesena je i Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora o jamstvu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za financiranje Projekta održivih Hrvatskih željeznica u Europi za društvo HŽ Putnički prijevoz d.o.o. te je dana suglasnost za sklapanje Ugovora o zajmu između HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, za financiranje Projekta održivih Hrvatskih željeznica u Europi. HŽ Putnički prijevoz d.o.o. zadužit će se kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 43.000.000 eura, na rok od 15 godina. Sredstva će se koristiti za zbrinjavanje viška zaposlenika, investicije u mobilne kapacitete, IT sustav i projektnu dokumentaciju za tehničko logistički centar.
 
 
 

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade