Ministar zdravlja Dario Nakić nakon sjednice Vlade o reformi hitne medicine i zdravstvenog osiguranja

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/ožujak/30 ožujka/Nakic_izjave.jpg

„Najavljivali smo niz reformskih mjera, a jedan dobar dio tih reformskih mjera se odnosi na sustav zdravstva. Jedna od tih prvih mjera bit će reforma hitne medicine i u jednom segmentu reforma zdravstvenog osiguranja", rekao je ministar zdravlja Dario Nakić.

"Gubici u zdravstvu u ovome trenutku, unatoč sanaciji koja je obavljena prije dvije godine, iznose oko 2,5 milijarde kuna", rekao je ministar Nakić. 

Da bi svi naši građani nastavili dobivati kvalitetnu medicinsku uslugu i da bi se osigurala financijska stabilnost sustava, potrebno je podići prihode i smanjiti rashode. „Predvidjeli smo niz mjera koje će dovesti do smanjenja rashoda, odnosno do racionalizacije sustava, a jedna od mjera je i ova odluka da će se ići na povećanje izdvajanja za dopunsko zdravstveno osiguranje“.

Ministar je pojasnio da je kada je uvedeno dopunsko zdravstveno osiguranje postojalo nekoliko kategorija, gdje se izdvajalo 130, 80 ili 50 kuna, ovisno o imovinskom cenzusu. Nakon toga je slijedom prigovora državne revizije donesena jedna zajednička stopa od 70 kuna. „Zbog velikih gubitka unutar samog sustava, ovakav način oslobađanja od participacije s tim dopunskim osiguranjem nije dovoljan i morat ćemo povećati stopu dopunskog zdravstvenog osiguranja, da bismo svim našim građanima, dakle prvenstveno se to odnosi na one koji ne plaćaju dopunsko zdravstveno osiguranje, jednom solidarnošću onih koji ipak imaju veće prihode, da omogućimo da se naš zdravstveni sustav i zdravstvena usluga kvalitetno pruža svim našim građanima, bez obzira na prihode koje imaju“.
 
Ministar je dodao da se ta mjera nažalost mora uvesti jer je dosadašnje stanje neodrživo ističući kako bi, da je moguće, izbor bio da se ništa ne mora plaćati za dopunsko osiguranje, ali nažalost to nije moguće. „Morat ćemo povećati stopu onim ljudima koji sad plaćaju dopunsko zdravstveno osiguranje, da bi i dalje 900 tisuća naših građana, to su učenici, studenti, umirovljenici s malim mirovinama, darivatelji organa i darivatelji krvi i dalje  dobivaju kvalitetnu zdravstvenu zaštitu“. 

Pisane vijesti