Ministar zdravlja Nakić: Naš cilj nije ubiranje dodatnih prihoda, već da doista hitni slučajevi na vrijeme dobiju pomoć

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/svibanj/25 svibnja/H20160525019604.jpg

Ministar zdravlja Dario Nakić je na sjednici Vlade govorio o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju te naglasio da se plaćanjem naknade za pregled u hitnom bolničkom prijamu želi pružiti medicinska pomoć doista hitnim slučajevima i spriječiti zloupotreba sustava.

„Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti uređuje se obveza koncesionara da sudjeluju u dežurstvu i pripravnosti“, kazao je ministar zdravlja Dario Nakić na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske. Istaknuo je da je zbog potrebe provedbe cjelovite reforme djelatnosti hitne medicine, sukladno Nacionalnom programu reformi, a u cilju osiguranja načela zdravstvene zaštite, osobito dostupnosti te jačanja uloge primarne zdravstvene zaštite, nužno i proširiti obvezni sadržaj ugovora o koncesiji. Također, rok kada prestaje rad u privatnoj praksi zakupom potrebno je produljiti do 31. prosinca 2017. godine, a djelatnosti za koje je potrebno produljiti rok prestanka rada u zakupu su ljekarnička djelatnost, djelatnost dentalnog laboratorija i pojedine specijalističke djelatnosti. Predlaže se da se Zakon donese po hitnom postupku.
 
Ministar zdravlja govorio je i o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Njima se predlaže povećanje maksimalnog iznosa sudjelovanja osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite sa 60,13% proračunske osnovice na 90,20% proračunske osnovice, odnosno povećanje maksimalnog iznosa participacije s dvije na tri tisuće kuna. Također, propisuje se obveza osiguranim osoba na plaćanje naknade za pregled u hitnom bolničkom prijamu koji je obavljen na zahtjev osigurane osobe, i to u slučaju kada se pregledom ne ustanovi indikacija za hitnu medicinsku pomoć, a koja podrazumijeva pružanje dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji su nužni u otklanjanju neposredne opasnosti za život i zdravlje. Iznos naknade utvrđuje općim aktom Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje uz prethodnu suglasnost ministra nadležnog za zdravlje. „Naš cilj nije ubiranje dodatnih prihoda od naših osiguranika, već je cilj da oni koji su doista hitni, ugroženi, imaju pravo na vrijeme dobiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, a ne da se zloupotrebljava mogućnost sustava na ovakav način“, kazao je ministar. Dodao je, što se tiče reforme hitne pomoći, da će se povećati broj liječničkih timova hitne medicinske službe za 19 i to u slabo razvijenim, devastiranim područjima Hrvatske, koje karakterizira depopulacija i iseljavanje. „Povećanjem broja liječničkih timova u tim mjestima podižemo kvalitetu življenja“, istaknuo je ministar.
 
Isto tako, propisuje se da osigurane osobe oboljele od akutne psihijatrijske bolesti zdravstvenu zaštitu u cijelosti ostvaruju iz sredstava obveznoga zdravstvenog osiguranja, uređuje se pitanje donošenja mjera zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja, proširuje se krug osiguranika kojima će se osigurati pravo na naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad tijekom koje je došlo do prestanka radnog odnosa, odnosno obavljanja djelatnosti osobnim radom bez primjene uvjeta od osam dana prethodno utvrđene privremene nesposobnosti; usklađuje se važeći Zakon s odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola te Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu.
 
Ministar znanosti, obrazovanja  i sporta Predrag Šustar kazao je da će se od školske godine 2016./2017. pristupiti novom modelu sufinanciranja i financiranja srednjoškolskog prijevoza, odnosno uvođenju dohodovnog cenzusa, koji bi u značajnoj mjeri racionalizirao trošak srednjoškolskog prijevoza te sustav ostvarivanja prava učinio pravednijim. Prilikom izrade novog modela sufinanciranja i financiranja srednjoškolskog prijevoza, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, putem službene aplikacije, prikupljat će osobne identifikacijske brojeve (OIB) članova kućanstva redovitih učenika srednjih škola koji su u prethodnom razdoblju ostvarivali navedeno pravo te u suradnji s Ministarstvom financija - Porezna uprava, povezivanjem na sustav za razmjenu podataka o dohocima i primicima (EDIP), a temeljem ostvarenog dohotka i primitaka u 2015. godini prijavljenih članova kućanstva redovitih učenika, izraditi novi model sufinanciranja, odnosno financiranja prijevoza učenika srednjih škola.
 
Ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić govorila je o preuzimanju Direktive 2014/54/EU o mjerama za lakše ostvarivanje prava zajamčenih radnicima u kontekstu slobode kretanja radnika u pravni poredak Republike Hrvatske. Pojasnila je da je cilj Direktive osiguranje zaštite prava radnika i njihovih obitelji, koji odlaze raditi u drugu državu članicu Europske unije. „Radnici su često u nepovoljnom položaju zbog neopravdanih ograničenja ili prepreka u ostvarivanju njihovih prava na slobodno kretanje, a posebno se to odnosi na nepriznavanje kvalifikacija, diskriminacije na temelju državljanstva ili eksploatacije kada se presele u drugu državu članicu Unije“, kazala je ministrica. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava određuje se kao nacionalno tijelo zaduženo za koordinaciju kontaktnih točaka.


Foto: Hina

Pisane vijesti | Govori i izjave