Ministar zdravstva u Gornjoj Bistri: Zahvalni smo svima koji brinu o bolesnicima

Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri posjetio je danas, u povodu Svjetskoga dana bolesnika, ministar zdravstva Milan Kujundžić i poručio kako bismo se na današnji dan trebali sjetiti bolesnih, poglavito neizlječivih bolesnika poput djece u Gronjoj Bistri, ali i biti zahvalni onima koji se brinu o bolesnima.Svjetski dan bolesnika obilježava se od 1992. godine 11. veljače, a ministar Kujundžić je obilazeći pacijente, kazao da je pomoći bolesnicima svačija obveza, neovisno o tome gdje i što tko radi.

Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi trenutno ima 104 pacijenta iz cijele Hrvatske koji boluju od neizlječivih bolesti ili bolesti kojima je dug tijek liječenja, te nemaju mogućnost pravilnog tretmana u obitelji.

"Danas se trebamo sjetiti prvo onih bolesnih, poglavito neizlječivih bolesnih kao što su ova djeca, ali i s druge strane, to bi trebao biti i dan zahvalnosti za sve one koji se brinu o bolesnima", kazao je Kujundžić.

Poruka Svjetskog dana bolesnika je misliti na bolesne, ali im i pomoći, i to ne samo materijalno i medicinski, nego i moralno, osmjehom i riječju njima i članovima njihove obitelji, dodao je. 

Ravnatelj bolnice Renato Mittermayer istaknuo je kako je posao zaposlenih u bolnici borba za zdravlje najtežih bolesnika u Hrvatskoj.

"Bolnica trenutno ima 104 djeteta, najmlađe dijete ima 6 mjeseci, najstarije uvjetno rečeno ima 40 godina", kazao je i dodao kako je unatoč obnovi bolničkih soba najžalosnije što je u nekim sobama smješteno i do 12 pacijenata.

"Raspolažemo sa samo 15 soba, a dodatni je problem i očuvanje kulturne baštine, tako da bilo kakva rekonstrukcija ovakvog zdanja nije moguća", istaknuo je.

U planu je izgradnja nove bolnice, a Ministarstvo državne imovine je zemljište namijenjeno izgradnji nove bolnice nedavno doniralo Zagrebačkoj županiji, pa bi natječaj za dokumentaciju izgradnje bolnice trebao početi ove godine.

"Prema sadašnjim standardima, cijena četvornog metra visokog bolničkog standarda je tisuću eura, a nova bolnica bi, po našim procjenama, trebala imati 7000 četvornih metara", izjavio je ravnatelj te istaknuo da kupovina nove opreme nije potrebna jer sadašnja bolnica ima svu opremu. 

Kujundžić je izjavio kako će Ministarstvo zdravstva sigurno poduprijeti taj projekt za koji postoje dva modela - jedan je izgradnja bolnice u blizini buduće Sveučilišne dječje bolnice u Blatu, a drugi je na zemljištu u blizini Dvorca Oršić.

Izvor: HINA / Vlada

Pisane vijesti | Milan Kujundžić