Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta: Stručna edukacija udruga za zaštitu potrošača

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao jedan od nositelj područja zaštite prava potrošača u Republici Hrvatskoj, organizira Ciklus stručnih edukacija za udruge za zaštitu potrošača.

Prvu u nizu edukacija za udruge za zaštitu potrošača provedena je danas, 23. studenog 2017. godine , a otvorila ju je potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr.sc. Martina Dalić.

Tom prilikom potpredsjednica Dalić je naglasila kako ovim današnjim događajem započinjemo jednu seriju razgovora kroz koji želimo produbiti međusobni dijalog i omogućiti da informacije i znanje o instrumentima zaštite potrošača dođu do samih potrošača.

„Današnje teme edukacije odnose se ponajprije na teme koje smo u dosadašnjoj komunikaciji s udrugama i potrošačima detektirali kao one koje ih najviše muče, a i buduće edukacije bit će organizirane na temelju informacija koje prikupimo, između ostalog i upitnikom koji će danas predstavnici udruga ispuniti“ istaknula je potpredsjednica i naglasila kako želimo da komunikacija Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta sa svim udrugama za zaštitu potrošača bude aktivnija, da protok informacija i edukacija bude intenzivniji nego što je bio do sada.

Posebno je naglasila važnost jedinica lokalne uprave i samouprave da se aktivno uključe u podršku udrugama odnosno potrošačima jer, osim zakonske obveze, njihova je zadaća osigurati pomoć potrošačima u ostvarivanju njihovih prava. 

Upravo udruge za zaštitu potrošača imaju jedinstvenu ulogu u prepoznavanju i informiranju javnosti o problemima potrošača svojim djelovanjem kroz davanje savjeta i odgovore na pitanja, zastupanjem interesa potrošača pred trgovcem kao i u svojem javnom djelovanju.

Cilj edukacije je postići što veću informiranost i educiranost potrošača o njihovim pravima i osigurati potrošačima instrumente brzog rješavanja pritužbi i sporova.
 
Prema podacima iz Registra udruga Republike Hrvatske danas je u Hrvatskoj registrirano 110 udruga iz područja zaštite potrošača ( no prema nekim neslužbenim informacijama aktivno ij je svega 30-tak). Udruge trenutno djeluju u okviru 3 saveza za zaštitu potrošača - "POTROŠAČ" - hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača, Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske i „ROZP“ – Razvojna organizacija zaštite potrošača.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta od 2005. godine financira 4 Savjetovališta u RH (ukupno 16.331.000,00 kn za Savjetovališta Zagreb, Osijek, Split i Pula).

Izvor: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

Pisane vijesti