Ministarstvo kulture donijelo rješenje o zaštiti 52 židovska groblja

Slika /Vijesti/2024/Rujan/20_rujna/HN_20240920710201.jpg

Ministarstvo kulture i medija donijelo je rješenje o zaštiti 52 lokacije židovskih groblja, što je prvi skupni upis u registar memorijalne baštine, istaknuto je na konferenciji za novinare održanoj u petak u Židovskoj općini Zagreb.

"Željeli smo obuhvatiti zaštitu groblja koja nisu mogla biti zaštićena kao zasebna kulturna dobra, te da pod skupnom zaštitom, pod kategorijom memorijalne baštine, osvijestimo u široj javnosti da postoji velik broj groblja koja trebaju skrb, koja su zapuštena i napuštena jer je židovska zajednica u Hrvatskoj i Europi doživjela zločine i Holokaust", rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek.

Prvi skupni upis u registar memorijalne baštine

"Kako bismo zajednički upisali groblja, jer nemaju sva spomeničku vrijednost, 2012. izmijenili smo Zakon o zaštiti kulturnih dobara uvevši memorijalna dobra, a ovo je prvi skupni upis u naš registar memorijalne baštine", poručila je Obuljen-Koržinek, dodavši da stanje groblja "direktno i indirektno svjedoči o strašnom stradanju koje su Židovi prošli".

Dodala je da je Ministarstvo kulture i medija napravilo  ključne korake i preduvjete za zaštitu izmjenom Zakona o arhivima i deklasifikacijom podataka i digitalizacijom dostupnih baza, čime su omogućili početak sustavnoga istraživanja porijekla umjetnina kako bi stvorili preduvjete za ispravnu atribuciju i označavanje umjetnina oduzetih židovskim obiteljima.

Obnova groblja financirat će se sredstvima Ministarstva kulture i medija i pomaganjem lokalne zajednice, poručila je ministrica.

Ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić kazala je da Ministarstvo želi osvijestiti širu javnost o postojanju groblja, o židovskim zajednicama u gradovima i naseljima ljudi te promicati povijesne podatke i sačuvati kulturu sjećanja stanovništva, dodavši da će provođenje daljnjih mjera trajati od danas do daljnjega.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti