Ministarstvo kulture i medija - 16,9 milijuna kuna potpora kulturnim i kreativnim industrijama

Ministarstvo kulture i medija financirat će s ukupno 16,9 milijuna kuna poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama kroz dva programa potpora, što je 31 posto više u odnosu na prošlu godinu i odgovor je na povećani broj prijava i ukupno traženoga novca zbog pandemije covida-19.

Riječ je o dva programa - poticanju poduzetništva za 2021. i programu potpora male vrijednosti za pomoć zbog pandemije covida-19, priopćeno je u petak iz Ministarstva kulture i medija.

Za potpore zainteresirani mogli su se prijaviti na javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za 2021., te na javni poziv za provedbu Programa potpora male vrijednosti za pomoć pogođenoj industriji kulturnih i umjetničkih događanja za pokretanje i normalizaciju tekućega poslovanja zbog aktualne pandemije covida-19.

Rezultate tih dvaju javnih poziva Ministarstvo kulture i medija je objavilo danas na svojim mrežnim stranicama.

Više od 11 milijuna kuna za 171 program za poduzetništvo

Tako je Ministarstvo poduzetnicima u kulturnim i kreativnim industrijama osiguralo za 171 program ukupno 11 milijuna i 133.250 kuna. U skladu s propozicijama javnoga poziva najmanji odobreni iznos je 30 tisuća kuna, a najveći 350 tisuća kuna.

Na javni poziv koji je bio usmjeren za poticanje aktivnosti i prilagodbu poslovnih modela u okolnostima pandemije covida-19 pristigla je pak 361 prijava.

Istaknuto je da je povećanjem od 31 posto u odnosu na prošlogodišnji ukupno dodijeljeni iznos novca, Ministarstvo odgovorilo na povećani broj prijava i ukupno traženih sredstava i nastojalo je u novonastalim okolnostima omogućiti poduzetnicima u kulturi daljnju proizvodnju i distribuciju, a publici povećati dostupnost i pristup kulturno-umjetničkim sadržajima.

Također, kroz ovogodišnju dodjelu bespovratne potpore nastojalo je osnažiti i osigurati likvidnost poduzetnika u kulturi kako bi se ublažio negativan utjecaj na njihovo poslovanje.

Pozivom su bili obuhvaćeni poduzetnici u područjima izvedbenih umjetnosti, književno-nakladničke i knjižarske djelatnosti, vizualnih umjetnosti te audiovizualnih djelatnosti.

Za područje audiovizualnih djelatnosti za 52 projekta odobreno je ukupno četiri milijuna i 517 tisuća kuna, a od toga iznosa je za 11 projekata iz područja razvoja i proizvodnje videoigara odobreno milijun i 443 tisuće kuna.

Od 51 odobrenoga programa s područja književno-nakladničke i knjižarske djelatnosti kroz 18 programa i iznosom od gotovo dva milijuna kuna podržani su programi knjižara, uključujući i otvaranje nekoliko novih knjižara.

Zbog najviše prijava s područja audiovizualnih djelatnosti, a na temelju prijedloga povjerenstva i odluke ministrice Nine Obuljen Koržinek,  za to područje sufinanciran je najveći broj programa i u komparativno najvećem iznosu.

Slijede književno-nakladnička i knjižarska djelatnost u kojoj je također podržan veliki broj kvalitetnih poduzetničkih programa iz cijele Hrvatske, te programi izvedbenih i vizualnih umjetnosti u kojima je nešto manji broj prijava poduzetničkih programa.

Istaknuto je da kontinuirani rast broja prijava, ali i osiguranih proračunskih sredstava, potvrđuje važnost sustavne podrške poduzetnicima u kulturnim i kreativnim industrijama s glavnim naglaskom na jačanju njihovih poslovnih kapaciteta, ali i podizanju kvalitete, promidžbe i distribucije kulturnih proizvoda.

Sektorske potpore za pomoć najugroženijim djelatnostima

Ministarstvo je odobrilo i 15 potpora u ukupnom iznosu od nešto više od pet milijuna i 731 tisuću kuna za pomoć pogođenoj industriji kulturnih i umjetničkih događanja za pokretanje i normalizaciju tekućega poslovanja zbog covida-19.

Pravo prijave na taj javni poziv imali su poduzetnici koji su profesionalni organizatori kulturno umjetničkih događanja i događanja namijenjenih profesionalcima iz područja kulturnih i kreativnih industrija te poduzetnici koji obavljaju prateće djelatnosti organizacije.

Osnovni kriterij dodjele sredstava bio je pad poslovnih prihoda poduzetnika u 2020. od najmanje 75 posto u odnosu na 2019. zbog covida-19, a ostvarenu potporu poduzetnici su obvezni utrošiti u roku od godine dana za pokretanje i normalizaciju tekućega poslovanja.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti