Ministarstvo kulture i medija poduzelo niz mjera i osiguralo sredstva za financiranje, poglavito neovisnog sektora

Ministarstvo kulture i medija u petak je poručilo da je cijelim nizom mjera i velikim brojem ad-hoc natječaja osiguralo novac za financiranje poglavito neovisnog kulturnog sektora te se ne slaže s tvrdnjom iz peticije glumaca i udruga da su poduzete mjere i odluke diskriminatorne.

U reakciji na dopis u formi peticije i otvorenog pisma koje su potpisali glumci/zaposlenici javnih kazališta i dio strukovnih udruga vezano uz dodjelu potpora samostalnim umjetnicima i nezavisnim profesionalcima u području kulture uslijed pandemije, Ministarstvo ističe da dijeli zabrinutost zbog teške situacije u kojoj su se našli brojni umjetnici pogođeni krizom koja je zahvatila sve razine društva i snažno pogodila prije svega samostalne umjetnike kao i nezavisne profesionalce u području kulture.

"Upravo zbog te teške situacije, Ministarstvo je poduzelo cijeli niz mjera i osiguralo sredstva putem velikog broja ad-hoc natječaja za financiranje poglavito neovisnog kulturnog sektora", naglašava Ministarstvo.

Ističe se da je mjerama koje poduzima od ožujka nastojalo ublažiti posljedice pandemije na materijalni status umjetnika i obuhvatiti sve umjetnike i kulturne djelatnike koji su izgubili mogućnost djelovanja  (ili su djelomično onemogućeni).

U okviru rebalansa Ministarstvo je osiguralo 48 milijuna kuna za Krizni fond za pomoć kulturnom i medijskom sektoru te 35 milijuna kuna za provedbu poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura online koji se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda, podsjećaju iz Ministarstva.

Poduzete mjere nisu diskriminatorne

U prvom valu pandemije, kod potpunog zatvaranja, kroz šest mjera Ministarstvo je nastojalo osigurati potporu umjetnicima koji su izgubili mogućnost djelovanja, u drugoj fazi je razrađen niz mjera za obavljanje umjetničke djelatnosti što je pridonijelo pokretanju dijela kulturne proizvodnje, distribucije i korištenju kulturnih sadržaja, ističe Ministarstvo.

U tijeku je treća faza u kojoj je "nastavljeno s uspostavljanjem mjera usmjerenih na potpore kulturnom sektoru kojima će se dodatno podržati odvijanje umjetničkih aktivnosti i djelovanje u svim kulturnim djelatnostima".

Tako je osigurana dodatna potpora proizvodnji filmova preko Hrvatskog audiovizualnog centra, objavljen je javni poziv za poticanje nastavka aktivnosti u području izvedbenih umjetnosti, javni poziv za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja, kao i natječaj usmjeren na poticanje koncertne aktivnosti.

 "Tijekom cijelog ovog razdoblja, sektor kulture obuhvaćen je linearnim mjerama Vlade za pomoć gospodarstvu. Drugim riječima, zaposlenici tvrtki ili umjetničkih organizacija koji mogu dokazati pad prihoda zbog okolnosti pandemije imaju pravo na potporu za očuvanje radnih mjesta", naglašava Ministarstvo.

Ističe i da je, paralelno s poduzetim mjerama pomoći umjetnicima, nastavilo objavljivati i provoditi javne pozive i natječaje kroz koje se dodatno sufinanciraju pojedini sektori ili reagira na uočene nedostatke i potrebe u polju kulture, a u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) izrađuje i posebne preporuke za obavljanje kulturno umjetničkih djelatnosti za vrijeme trajanja pandemije.

Zbog svega navedenog, ne možemo se složiti s tvrdnjama iznesenima u peticiji da su poduzete mjere i odluke diskriminatorne, poručuju iz Ministarstva kulture i medija, no dopuštaju "da uvid javnosti u njih nije cjelovit".

Naša je obveza voditi brigu o svim umjetnicima

Naglašavaju pritom da je njihova obveza voditi brigu i biti u stalnoj komunikaciji sa svim umjetnicima, omogućavajući im prostor i uvjete za njihovo djelovanje, neovisno o njihovom statusu i vrsti umjetničkog izričaja ili razini vidljivosti u društvu.

"Vjerujemo da smo u najvećoj mogućoj mjeri uspjeli kroz različite ciljane mjere zahvatiti čitav kulturni i medijski sektor, vođeni željom da one budu dostupne prije svega onima najugroženijima, istovremeno nastojeći da se kulturno stvaralaštvo ne zaustavi", poručuju.

Podsjećaju i da, "upravo na tom tragu", najnovijim mjerama HZJZ-a objavljenima prije nekoliko dana, većina kulturnih ustanova ostaje otvorena, a da se brojne kulturne aktivnosti mogu i dalje odvijati.

Time kulturu održavamo živom u trenutcima kada je ona svima toliko potrebna, ističu iz Ministarstva te u svojoj reakciji najavljuju da će, ovisno o razvoju epidemiološke situacije, analizirati učinak svih navedenih mjera i u sljedećoj godini nastaviti s ad-hoc mjerama pomoći koje će biti primjerene okolnostima.

Ministarstvo kulture i medija izdvojilo gotovo 900 tisuća kuna za potpore umjetnosti 

Ministarstvo kulture i medija objavilo je u petak rezultate Javnog poziva za potporu dijelu troška izvedbe u području kazališne, plesne i glazbene (klasična i jazz glazba) djelatnosti kojim je osigurana potpora u iznosu od 882.925 kuna za 29 programa.

Tako je, kazališna družina Kerekesh teatar za program Kazališno buđenje dobila 100 tisuća kuna, a umjetnička organizacija Planet art za program On line Kazalište uživo 90 tisuća kuna, dok je Hrvatski barokni ansambl dobio 70.000 kuna potpore dijelu troška izvedbe u 21. koncertnoj sezoni.

Po 50 tisuća kuna dobili su kazalište "Mala scena", za program "Mala scena", te "Kazalište Moruzgva", kojem je potpora pripala za izvedbe na Sceni Vidra u Zagrebu i Dvorani Lora u Splitu. Po 40 tisuća kuna dobili su kazališna družina Vesela republika za program Vesela republika u veselim vremenima i B Glad Produkcija d.o.o. za gostovanja kazališnih predstava te kazališna družina DASKA.

Ministarstvo kulture i medija navodi kako je Javnim pozivom za sufinanciranje dijela troška izvedbe u području kazališne, plesne i glazbene djelatnosti reagiralo na uočenu potrebu za dodatnom potporom aktivnostima u području izvedbenih umjetnosti u okolnostima smanjenih prostornih kapaciteta i posljedične nemogućnosti pokrivanja dijela troškova izvedbi u razdoblju od 1. listopada 2020. do 1. listopada 2021. godine.

Na Javni poziv koji je trajao od 30. listopada do 16. studenog 2020. godine pristigle su 34 prijave.


Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti