Ministarstvo poljoprivrede uputilo još zakonskih izmjena u e-savjetovanje

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u e-savjetovanje prijedlog izmjena i dopunama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Primjedbe, komentari i prijedlozi mogu se dostaviti do 1. prosinca koristeći ovu poveznicu (https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=15344).

Osim preuzimanja smjernica EU direktive o nepoštenim trgovačkim praksama u odnosima među poduzećima u lancu opskrbe poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, ovim zakonskim prijedlogom mijenjaju se i elementi postojećeg Zakona za koje je u provedbi uočeno da nisu dovoljno definirani ili da ne ostvaruju željene učinke u zaštiti svih dionika sustava lanca opskrbe hranom, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Stoga je, kako su istaknuli, u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom proširen obuhvat proizvoda i obveznika primjene Zakona te je proširen popis nepoštenih trgovačkih praksi s ciljem osiguravanja učinkovitijeg postupanja i suzbijanja nepoštenih trgovačkih praksi.
 
Od predloženih novina istaknuli su uvođenje novih odredbi koje zabranjuju prodaju osjetljivih proizvoda po prodajnoj cijeni koja je za krajnjeg potrošača niža za više od 34 posto od krajnje prodajne cijene, te zabrana akcijske prodaje osjetljivog proizvoda dobavljača koja premašuje razinu od 25 posto količinskog obima  ili  vrijednosti  robe prema ugovoru.

Novčanim kaznama kažnjavat će se počinitelje povreda prema ovom Prijedlogu zakona, iako je glavni cilj utvrđenih kazni njihov odvraćajući utjecaj. Time će se nastala neravnoteža u poslovnim odnosima između dionika u lancu opskrbe hranom vratiti u nužno normalne uvjete jednakopravnosti, stoji u priopćenju.

U posljednjih mjeseci vodili smo razgovore sa svim dionicima lanca opskrbe hranom

Iz Ministarstva poljoprivrede istaknuli su kako se nepoštene trgovačke prakse pojavljuju kao jedna od posljedica nejednake gospodarske snage dionika u lancu opskrbe hranom. One najviše pogađaju poljoprivrednike, male i srednje tvrtke kao najslabiju kariku u lancu, ali i mala i srednja poduzeća u preradi. 

Ministrica Marija Vučković rekla je da su posljednjih mjeseci vodili razgovore sa svim dionicima lanca opskrbe hranom.

"Smatramo da je naš prijedlog izmjena i dopuna Zakona konstruktivan, provediv u praksi i da pruža puno veću razinu zaštite svim karikama u lancu. Rješavamo pitanje akcijskih prodaja osjetljivih proizvoda jer je upravo na taj segment nepoštenih praksi bilo najviše primjedbi javnosti i primarnih proizvođača. Predlažemo i visoke novčane kazne za prekršitelje, no cilj nije kažnjavati već mijenjati način poslovanja i razmišljanja kako bismo imali uređene, poštene i ravnopravne poslovne odnose", rekla je i pozvala sve zainteresirane da se uključe u raspravu o tom prijedlogu.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti