Ministarstvo pozdravilo odluku o obustavi štrajka pravosudnih dužnosnika

Slika /Vijesti/2024/Veljača/01 veljača/Malenica 12.jpg

Ministarstvo pravosuđa i uprave pozdravilo je u četvrtak odluku o obustavi štrajka pravosudnih dužnosnika te za idući tjedan najavilo nastavak dijaloga s Udrugom hrvatskih sudaca (UHS) o unapređenju materijalnog statusa.

UHS je u četvrtak izvijestio da prekida tzv. bijeli štrajk, odnosno da će prekinuti s mjerama upozorenja tijekom kojih rade samo na hitnim predmetima. Odluka je uslijedila nakon što su predstavnici UHS-a, a potom i Udruge hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) u četvrtak sastali s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom. Doznaje se da je odluku o prekidu mjera upozorenja donijela i udruga koja okuplja državne odvjetnike.

Ministarstvo je, pozdravivši odluku pravosudnih dužnosnika o prekidu štrajka, podsjetilo da su primanja sudaca u mandatu aktualne Vlade već unaprjeđena 2019. povećanjem osnovice za 6 posto i 2023. za 13 posto te korekcijom koeficijenata za pravosudne dužnosnike prvog stupnja.

Otvoreni dijalog sa svim dionicima

Uz to, dodaje MPU, višestruko su povećane naknade za dežurstva te naknade za upućivanje sudaca na viši sud. Time je Vlada pokazala spremnost da o otvorenim pitanjima razgovara s predstavnicima sudbene vlasti, ističe Ministarstvo.

MPU nadodaje da je inicijativu o uređenju plaća u pravosuđu pokrenulo resorno Ministarstvo krajem 2022. godine u okviru šireg uređenja sustava plaća te od samog početka procesa ima otvoreni dijalog sa svim dionicima. Ističe i da će osnovana radna skupina za cjelovito uređenje sustava plaća, koje uključuje pitanje indeksacije i stupnjevanje plaća pravosudnih dužnosnika, nastaviti s radom.

Suci i državni odvjetnici su od 22 siječnja do petka 2. veljače tijekom tzv. bijelog štrajka odgodili sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

Malenica za RTL Danas: Zadovoljan sam dogovorom s udrugom sudaca, nastavljamo razgovore o cjelovitom rješenju​

RTL-ova reporterka Ana Mlinarić razgovarala je s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom.

Kako su suci Vama objasnili da prekidaju štrajk?

Imali smo otvoreni dijalog s Udrugom hrvatskih sudaca i Udrugom hrvatskih odvjetnika. Moram iskazati zadovoljstvo dogovorom koji je postignut danas na sastanku, ali i informaciji koju smo dobili nakon sastanka da se štrajk završava sa sutrašnjim danom. Zapravo su razgovarali u tom smjeru da nastavimo razgovarati od sljedećeg tjedna o cjelovitom rješenju pitanja plaća sudaca i državnih odvjetnika. Od sljedećeg tjedna nastavit ćemo s razgovorima.

To se rješava Zakonom - faktički ste ih prevarili jer ste obećali Zakon do 1. siječnja. Koji novi rok koji dajete?

Nije nitko nikoga prevario. Mi smo prošle godine nakon štrajka sudaca imali štrajk službenika. To su određene objektivne okolnosti. Nakon toga sam razgovarao s predstavnicima Udruge.

Javno ste govorili do 1. siječnja. To se nije dogodilo?

Nakon toga je bio štrajk službenika, koji je trajao dva mjeseca. To su objektivne okolnosti koje su dovele do toga da moramo ubrzati s reformom sustava plaća. Isto tako, komunicirao sam s predstavnicima udruge još u listopadu da nećemo moći ispoštovati taj rok.

Koji je novi rok?

Od sljedećeg tjedna započinjemo s razgovorima. Nismo dogovorili nikakav rok. Sve karte su na stolu od sljedećeg tjedna.

Čekali ste 12 dana da sjednete sa sucima. Je li to bio inat Vladi?

Nije bio nikakav inat. Čitavo vrijeme smo komunicirali da se radi na cjelovitom rješenju, da se povećaju plaće, da se poboljšaju materijalni uvjeti i da smo spremni o tome razgovarati. Vidjeli smo i da ni s njihove strane nije bilo inicijative da se sjedne i razgovara. Sada smo se dogovorili, danas je održan sastanak i od sljedećeg tjedna krećemo raditi na pitanju Zakona i unaprjeđenja materijalnog statusa sudaca.

Kolika je šteta nastala u ovih 10 dana?

Imamo podatke da je održano otprilike oko 24 tisuća ročišta, a oko 9 tisuća je odgođeno.

Mogu li se službenici nadati boljim koeficijentima?

Zadnjih šest mjeseci kontinuirano smo podizali plaće službenika, ne samo u pravosuđu, nego u čitavoj javnoj upravi. Sljedeći tjedan imamo rok za očitovanje o prijedlogu o Uredbi tako da ćemo nakon toga vidjeti u kojem ćemo smjeru ići. Prema našem prijedlogu, koji je dostavljen sindikatima, povećanje za javnu i državnu upravu je 13,5 %. Tako da, povećanje ide svima. Očekujem da će biti zadovoljni.

Izvor: Hina/RTL/Vlada



Pisane vijesti