Ministarstvo prometa: U tijeku izrada studije izvedivosti za projekt spojne ceste Čvor Ravča- Drvenik

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Hrvatske ceste d.o.o. reagirali su danas na prosvjed koji se održao na ulazu u Gospodarsku zonu Ravča gdje su prosvjednici  tražili nastavak radova na spojnoj cesti Ravča-Drvenik. Ocijenjeno je da tvrdnje organizatora prosvjeda nisu utemeljene, jer se projekt neupitno priprema i njegova izgradnja planira, te  je u tijeku izrada studije izvedivosti.
 
"Prije svega, potrebno je reći kako se radi o projektu izgradnje spojne ceste Čvor Ravča- Drvenik, koji je od 2011. do 2015., upravo u mandatu Vlade SDP-a, izgubio sve potrebne dozvole, jer se od njegove gradnje bilo odustalo. Danas, za razliku od vremena prijašnje Vlade, 'Hrvatske ceste' od svibnja 2018., kad je projekt prešao u njihovu nadležnost, rade na pripremi projekta", priopćili su iz Ministarstva. "Hrvatske ceste pripremile  su i objavile javno nadmetanje te ugovorile izradu Studije izvedivosti za navedeni projekt".
 
Ističu da je  izrada Studija izvedivosti nužna budući da se taj projekt, zbog procijenjene visine investicije i nemogućnosti osiguravanja svih potrebnih sredstava za izgradnju, planira prijaviti za sufinanciranje iz fondova EU u idućem programskom razdoblju.
 
"Studija izvedivosti se trenutno izrađuje, a njen sastavni dio bit će definiranje i analiziranje najbolje opcije položaja spojne ceste. U okviru tih aktivnosti analizirat će se i mogućnost definiranja bitno jeftinije varijante spojne ceste, koja neće biti osjetno niže kvalitete.  Dakle, zadatak je definirati cestu s nešto manjom dozvoljenom brzinom od prvotno planirane (s 80 na 60 kilometara na sat, što bi produljilo vrijeme vožnje oko pet minuta, a koja će imati bitno kraće tunele i time biti značajno jeftinija, sve kako bi Studija izvedivosti dala pozitivan rezultat, kao preduvjet za dobivanje sredstava iz EU fondova", pojašnjeno je.
 
Ističu i da preliminarni elementi Studije izvedivosti ukazuju da je doista moguće definirati varijantu spojne ceste koja ima gotovo upola kraće tunele, a time i osjetno nižu cijenu od prvotnih 740 milijuna kuna, što je najvažniji parametar za izračun rezultata Studije izvedivosti.
 
Upravo zato, naglasili su, moralo se pristupiti pripremi novog projekta izgradnje spojne ceste Čvor Ravča – Drvenik, koji će biti racionalan i financijski opravdan, a iz svega gore navedenog, neupitno je da se projekt priprema i da se njegova izgradnja planira.
 
"Prema tome, tvrdnje organizatora prosvjeda nisu utemeljene, već se projekt priprema i planira vodeći računa o javnim financijama u trenutku kad se provodi restrukturiranje cestovnoga duga i oslanjajući se, gdje je to moguće, na dostupna bespovratna sredstva", istaknuli su iz Ministarstva prometa i "Hrvatskih cesta".
 
Također su dodali da će po dovršetku izrade Studije izvedivosti, njezini rezultati biti prezentirani javnosti te da će na javno predstavljanje biti pozvani svi predstavnici jedinica lokalne uprave zainteresiranih za projekt Splitsko-dalmatinske županije, kao i svi zainteresirani građani.
 
(HINA, Vlada)
 

Vijesti iz medija