Ministarstvo turizma: EP predlaganjem proračunske linije za turizam potvrdio opravdanost hrvatske inicijative

Europski parlament predložio je posebnu proračunsku liniju za turizam vrijednu 300 milijuna eura, a uvrštenje turizma u program Vijeća EU potvrda je kako je hrvatsko lobiranje i naglašavanje značaja turizma za cjelokupno gospodarstvo bilo opravdano, kako u zemlji, tako i na razini EU-a, priopćeno je u nedjelju iz Ministarstva turizma.

Riječ je o inicijativi za bolje pozicioniranje turizma u okviru EU institucija koju je početkom godine pokrenuo ministar turizma RH Gari Cappelli, ističe se u priopćenju, u kojemu se prenosi izjava ministra:

„Zadovoljan sam što je naša inicijativa prepoznata u EU okvirima, a za nju imamo i snažnu podršku premijera Andreja Plenkovića i Vlade RH. U gospodarstvu Europske unije turizam osigurava 24 milijuna radnih mjesta, odnosno, svaki 11 radnik zaposlen je na  poslovima neposredno povezanim sa turizmom. Uz to, uzevši u obzir kako turizam predstavlja jednu od najbrže rastućih gospodarskih aktivnosti u EU s velikim utjecajem na rast, društvo, razvoj i zapošljavanje te da je doprinos turizma i putovanja BDP-u Europske unije oko deset posto, potvrđuje se premisa kako turizam zaslužuje bolju poziciju unutar institucija Europske unije što će u konačnici biti iznimno važno za turizam svih zemalja članica EU, pa tako i za Hrvatsku."

Sredinom prosinca u Bruxellesu je potvrđen Osamnaestomjesečni program Vijeća EU za razdoblje od 1. siječnja 2019. do 30. lipnja 2020., a riječ je o programu kojeg su pripremile Rumunjska, Republika Finska i Republika Hrvatska, kao takozvani budući Trio predsjedavajućih Vijećem EU, u suradnji s Glavnim tajništvom Vijeća EU te Europskom službom za vanjsko djelovanje u dijelovima iz njihovih nadležnosti.

U navedenom programu rada izrijekom se prvi put spominje i turizam, i to unutar poglavlja Unija radnih mjesta, rasta i konkurentnosti, gdje se navodi potreba boljeg pozicioniranja turizma na razini EU-a, a posebno u cilju poticanja rasta i zapošljavanja.

Osim spomenutog, Europski parlament je, kao  jedna od EU institucija koja najsnažnije podupire turistički sektor, na plenarnoj sjednici održanoj 14. studenoga 2018. usvojio Privremeno izvješće o višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021. – 2027. (VFO) koje će služiti kao stajalište EP za postizanje konačnog dogovora o VFO. Navedenim dokumentom Europski parlament poziva Europsku komisiju da pripremi zakonodavni okvir potreban za osnivanje programa za održivi turizam koji bi bio dio Programa za jedinstveno tržište.

Do sada je 14 od 28 država članica dalo podršku hrvatskoj inicijativi, navodi se u priopćenju Ministartva turizma.

Izvor: Hina



Pisane vijesti | Gari Cappelli