Ministarstvo zdravstva: Osniva se Nacionalni krizni stožer zbog koronavirusa

Slika /Vijesti/2020/01 siječanj/31 siječnja/HN20200129437407.jpg

Krizni stožer Ministarstva zdravstva podignuo je danas mjere pripravnosti zbog epidemije koronavirusa, te je predloženo osnivanje Nacionalnog kriznog stožera radi koordinacije svih službi u slučaju pojave koronavirusa u Hrvatskoj.

Intenzivira se nadzor granica i osigurava zaštitna oprema

"Podignute su mjere opreza za zemlje EU-a i Hrvatska će intenzivirati nadzor svojih granica, poštivat ćemo sve smjernice i pravila struke. Osigurava se zaštitna oprema i sve ono što je u ingerenciji Kriznog stožera, a sada ćemo to raditi i kroz Nacionalni krizni stožer",  najavila je načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević.

"Kontinuirano pratimo sve aktivnosti i događaje, u stalnom smo kontaktu s nizom relevantnih institucija. Osluškujemo što se događa i što uvode druge zemlje i na taj način kao struka donosimo odluke", kazala je Grba Bujević novinarima nakon sastanka Kriznog stožera.

Poručila je građanima da treba biti na oprezu, ali ne treba paničariti. "Zaista ne postoji mogućnost da je nečiji život ovoga časa ugrožen. U Hrvatskoj nemamo potvrđenog pacijenta s koronavirusom i to nam daje priliku da se za to pripremimo", rekla je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ustvrdio je kako je Hrvatska spremna za sve scenarije jer ima dobro organiziranu epidemiološku službu, što se dokazalo u mnogo prethodnih situacija.

"Čim je krenuo koronavirus epidemiološka služba se počela organizirati. Sad se pokazalo da se trebaju uključiti i druga tijela, a tu ključnu ulogu imaju Državni inspektorat, granična policija, Agencija za civilno zrakoplovstvo itd", kaže Capak.

Podignuta razina opreza, ali uvijek može biti propusta

"Epidemiološka i infektološka služba, Ministarstvo zdravstva i sva tijela koja u tom sudjeluju spremni su za bilo kakav razvoj događaja", poručio je.

Ponovio je kako je podignuta razina mjera opreza na granici, ali se uvijek može dogoditi neki propust, poput onoga da su trojica Splićana doputovala iz Kine zrakoplovom, a da ih nitko nije kontaktirao i pregledao.

"Jako puno ljudi dolazi kroz zračne luke i granične prijelaze i propust se može dogoditi. Takve se situacije događaju i u Europi, pa neki naši građani koji su putovali iz Kine nisu bili kontaktirani na drugim aerodromima, no to ne znači da ne bi bili stavljeni pod nadzor da je postojala neka opasnost", ustvrdio je.

Ako pri ulasku u Hrvatsku bude detektirana bolesna osoba ili osoba u inkubaciji, bit će obaviještena granična sanitarna inspekcija, a ona će kontaktirati epidemiologa koji će provjeriti ima li osoba simptome i treba li je uputiti u Kliniku za infektivne bolesti "Fran Mihaljević".

Oni koji nemaju simptome bit će u tzv. aktivnom zdravstvenom nadzoru, to znači da će biti kod kuće i dnevno će ih kontaktirati epidemiolozi radi provjere mogućih simptoma.

Capak je također istaknuo da nema opasnosti od pošiljaka iz Kine jer virus ne može dugo preživjeti izvan živog organizama.

HZJZ će svakoga dana objaviti nove podatke o koronavirusu

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) svakoga će dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovije podatke u vezi koronavirusa.

Prema trenutnim podacima, u Hrvatskoj nema oboljelih od koronavirusa, dok je u EU 14 oboljelih.

U svijetu je na današnji dan kod 9834 osoba laboratorijski potvrđena bolest, a dosad je umrlo 213 osoba. Zemlje EU-a u kojima je zasad potvrđena bolest su Njemačka, Francuska, Finska i Italija.

U četvrtak je Odbor za hitna stanja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) donio preporuku da se koronavirus proglasi javnozdravstvenim hitnim stanjem od međunarodnog značaja, što će omogućiti međunarodnu koordinaciju odgovora na epidemiju, u skladu s obvezujućim preporukama SZO-a, te dodatnu međunarodnu mobilizaciju financijskih i ljudskih resursa.

(Izvor: HINA/Vlada)

Pisane vijesti