Ministri na panelu "Pitaj Vladu" u sklopu Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu

Kako povećati učinkovitost javnog sektora, bolje iskoristiti novac iz europskih fondova, lakše doći do građevinskih dozvola i nadoknaditi manjak radnika, neka su od pitanja koja su poduzetnici postavili ministrima u petak, drugoga dana Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu, tijekom panela "Pitaj Vladu".

Ministar Uprave Lovro Kuščević odgovorio je na kritike da su zaposlenici javne uprave neučinkoviti te izvijestio da se radi na zakonu o plaćama u javnim službama, koji bi trebao donijeti jasniji sustav ocjenjivanja. Rekao je i da je Ministarstvo uprave osiguralo 20 milijuna kuna i angažiralo stručnjake za izradu studije funkcionalnosti javne uprave.

Učinkovito upravljanje ljudskiM resursima radi jačanja kapaciteta županija i lokalne samouprave, jedna je od mjera koju je istaknula ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. To bi po njezinom mišljenju trebalo pridonijeti boljem iskorištavanju sredstava iz EU-ovih fondova.

Istaknula je da je Hrvatska 14,4 milijarde kuna "u plusu" otkad je ušla u EU.

"U protekle dvije godine 85 posto ukupne alokacije smo stavili na natječaj, a do kraja ove godine planiramo doći na preko 100 posto. Preko 700 milijuna kuna projekata treba ovjeriti. To su projekti koji su završeni i idu na Europsku komisiju koja sve provjerava i onda uplaćuje sredstva", kazala je ministrica.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar odgovorio je na pitanje o kompliciranom ishođenju građevinskih dozvola kazavši da je u tijeku reforma koja donosi smanjenje cijena i pojednostavljenje procedura. Na snagu su, kako je rekao, stupile izmjene zakona kojima je broj procedura smanjen s 22 na 10 do 14.

Odgovarajući na pitanja o nedostatku radne snage, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar kazao je da Hrvatskoj više ne nedostaje kvalificirane radne snage već radne snage generalno.

"Svjesni smo situacije na tržištu rada, a u zadnje tri godine nezaposlenost stalno pada. U ovoj godini milijardu i pol kuna smo osigurali za mjere aktivnog zapošljavanja. Cilj nam je aktivacija domaće radne snage", rekao je Lončar. 

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić, poduzetnicima je poručio kako je dobro što su inspekcije ujedinjene u sustav Državnog inspektorata.

"Model 'svaki tjedan inspektor jedan' zaboravite. To više neće biti tako. Postoje sankcije, ali u novi zakon smo donijeli da za lakše povrede neće biti sankcija. Dobit ćete naputak kako da ih odmah ili u kratkom roku otklonite", kazao je Mikulić.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je istaknuo kako će zakonske izmjene omogućiti investicije u energetici. Hrvatska je po njegovim riječima energetskom strategijom koja je u završnoj fazi, dala do znanja da je otvoreni za ulaganja u "zelenu" energiju.

Država ima udjele u oko 400 tvrtki, rekao je ministar državne imovine Goran Marić dodavši da je smanjen državni udjel u njih 80. Smatra da je Vladin interes ostati u svim ključnim trgovačkim društvima u kojima je većinski vlasnik, a riješiti se manjinskih udjela. Podsjetio je da je država lani prodala tri hotelska društva i zaradila 600 milijuna kuna, što je, kako je rekao, donijelo investicije od milijardu i pol kuna. Najveći projekti po njegovim riječima tek slijede.

Izvor: Hina

Pisane vijesti