Ministri: Odluka EIB-a o sufinanciranju dubrovačke zračne luke sjajna za Hrvatsku

Slika /Vijesti/2015/travanj/22 travanj/FAH-H422114.jpg

Odluka Europske investicijske banke (EIB) da sufinancira dio projekta "Razvoj Zračne luke Dubrovnik", sjajna je vijest za Hrvatsku, ocijenili su u srijedu potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš-Dončič.

EIB je u srijedu odobrio prve projekte, koji će se moći financirati u okviru investicijskog plana Europske komisije, a među tim projektima je i dubrovačka zračna luka.

"To je dobra vijest, najavljeno je prije tri tjedna da će EIB kroz Junckerovu inicijativu financirati jedan od hrvatskih projekta, a sada je sasvim jasno, to je dubrovačka zračna luka, gdje se jedan dio vlastitog financiranja tog projekta, jer najveći dio ide iz EU fondova, financira sredstvima EIB-a", rekao je Grčić nakon jedne u seriji konferencija u Vladinoj kampanji "Zajedno do EU fondova", održanoj u Varaždinu.

"Ta me informacija naravno veseli i dobro je da smo zapravo imali taj projekt, među prvim projektima uopće u EU-u koji se financiraju kroz Junckerovu inicijativu", rekao je Grčić.

Grčić ističe da je kredit EIB-a izuzetno povoljan i za razliku od situacije u kojoj bi eventualno hrvatska država trebala izdati jamstvo, u ovom slučaju jamstvo izdaje Europska komisija u okviru Junckerove inicijative.

Hajdaš-Dončić, pak, EIB-ovu odluku smatra odličnom viješću, također naglašavajući kako se izbjegava državno jamstvo te podsjeća da će kredit EIB-a vraćat će krajnji korisnik, a to je dubrovačka zračna luka.

"Ovo je super vijest za Hrvatsku, prvi je to hrvatski projekt koji se dijelom sufinancira kroz Junckerov plan, a za drugi dio su bespovratna sredstva iz dva operativna programa", kaže Hajdaš-Dončić.

Vlada je početkom travnja donijela odluku o financiranju 220 milijuna eura vrijednog projekta dubrovačke Zračne luke Dubrovnik, koji prema odluci Europske komisije iz javnih sredstava može biti sufinanciran sa 145 milijuna eura, dok preostalih 75 milijuna eura mora osigurati sama Zračna luka.

EIB će se, računaju u Vladi, financirati značajan dio vlastitog udjela Zračne luke Dubrovnik kroz Junckerovu inicijativu.

Projekt "Razvoj Zračne luke Dubrovnik" obuhvaća izgradnju i dogradnju objekata "zračne strane" dubrovačkog aerodroma, što uključuje uzletno-slijetnu stazu, staze za vožnju, stajanku, osnovne staze, postrojenje za skladištenje i opskrbu gorivom, objekte za prihvat i otpremu te rekonstrukciju i izgradnju kompleksa putničkog terminala.

Tu su uključeni i objekti spasilačko-vatrogasne službe, upravne zgrade, sustava vodoopskrbe, odvodnje i gospodarenja otpadom, elektroopskrbnog sustava, kao i izgradnja objekata na "zemaljskoj strani", što uključuje pristupne ceste i parkirališta za automobile i autobuse.

Predviđena je i nadogradnja različitih objekata za potrebe opskrbe i podrške, uključujući primjerice izmještanje postrojenja za skladištenje i opskrbu gorivom, poboljšanje elektroopskrbnog sustava, poboljšanje spasilačko-vatrogasne službe i dogradnju raznih servisnih građevina. Radovi bi trebali početi u svibnju i lipnju i potrajati do 2019. godine.

EIB je odobrio prve projekte koji će se moći financirati u okviru investicijskog plana Europske komisije, a među tim projektima je i dubrovačka zračna luka, priopćeno je iz EIB-a.

To znači da će za projekt jamčiti Europski fond za strateške investicije (EFSI), koji će raspolagati s 21 milijardom eura s pomoć kojih bi se u sljedeće tri godine ukupno moglo povući 315 milijardi eura investicija u strateške projekte u Europi.

Prvi projekti odobreni su i prije nego što je službeno uspostavljen EFSI. U europskim institucijama upravo je u tijeku donošenje zakonskih akata za osnivanje toga fonda, a taj bi posao treba biti dovršen do ljeta, kada bi EFSI trebao postati operativan.

U sklopu Junckerova investicijskog plana uloga je EIB-a je preuzimanje rizika u projektima kako bi se na taj način ohrabrile investicije iz privatnog i javnog sektora.

"Kada je predsjednik Jean-Claude Juncker predstavio Investicijski plan za Europu, EIB je obećao da će pokrenuti i podržati nove investicije i prije formalne uspostave EFSI-a. Ispunili smo obećanje", kaže se u priopćenju Europske investicijske banke.

Osim dubrovačke zračne luke, EIB je odobrio projekte u zdravstvena istraživanja u Španjolskoj, u 14 zdravstvenih centara u Irskoj te projekte potpore za industrijske inovacije u Italiji. Za ove prve projekte EIB će sudjelovati s 300 milijuna eura kredita, a ukupne investicije u ove projekte procjenjuju se na oko 850 milijuna eura.

(Hina) 



Pisane vijesti | Govori i izjave | Fondovi EU