Ministri Šprlje i Romić nakon sjednice Vlade o aktualnim temama

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/travanj/13 travnja/Romic_izjava.jpg

Ministar pravosuđa Ante Šprlje i ministar poljoprivrede Davor Romić nakon sjednice Vlade novinarima su odgovarali na pitanja o aktualnim temama u nadležnosti njihovih ministarstava.

Ministra pravosuđa novinari su zamolili da komentira Kazneni zakon, s obzirom na tešku prometnu nesreću na Kvaternikovom trgu u Zagrebu u kojoj su dvije osobe poginule, a vozač je nesreću skrivio pod utjecajem alkohola. Ministar je istaknuo da je u Kaznenom zakonu za obijesnu vožnju predviđena kazna zatvora do tri godine. Kazao je da se svijest građana nije bitno promijenila time, ali je naglasio da je zakonom predviđena kazna za usmrćivanje druge osobe zbog takve vožnje do 12 godina zatvora. „Nažalost, pojedini građani još uvijek ne shvaćaju da je alkohol u kombinaciji s volanom jednak kao oružje u rukama djeteta“, nastavio je ministar i dodao da svi mi, kao društvo, moramo shvatiti da alkohol u kombinaciji s bezobzirnom vožnjom moramo osuditi na svakom koraku i svakom trenutku. S tim u vezi, istaknuo je važnost prevencije, kojom se moglo spasiti mnogo života. Ponovio je da je, u slučajevima kad se uzrokuje smrtna posljedica, predviđena kazna zatvora od 3 do 12 godina, što nije mala kazna te da je izrečen veliki broj presuda s višegodišnjom kaznom zatvora.

Na novinarski upit o suđenju bivšem premijeru Sanaderu i činjenici da šest godina nakon pokretanja prvih istraga nema pravomoćne presude, ministar je kazao da ne može komentirati pojedine slučajeve. „Volio bih da je pravosuđe učinkovito, mi radimo niz mjera kako bi bilo učinkovitije, ali kad je gospodarski kriminal u pitanju, to su uvijek složeniji slučajevi“, kazao je ministar i nastavio: „Neću govoriti o pojedinim slučajevima, ali nadam se da će u svim slučajevima, posebice onima gospodarskog kriminala, sva tijela kaznenog progona, bez obzira radi li se o odvjetništvu, sudovima ili policiji, postupati ažurno, promptno i kvalitetno.“

Ministar poljoprivrede Davor Romić dodatno je pojasnio Nacrt prijedloga zakona o potvrđivanju Okvirnog ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe za Projekt zaštite od poplava, predstavljen na današnjoj sjednici Vlade. Ministar Romić kazao je da je Vlada Republike Hrvatske donijela Odluku temeljem koje će do 2038. godine u projekte zaštite od poplava uložiti oko devet milijardi kuna. „Preko Razvojne banke Vijeća Europe trebali bismo povući 80 milijuna eura, dok polovicu osiguravamo iz vlastitih sredstava, na poziciji Ministarstva poljoprivrede, a ostatak iz zajma“, kazao je. Govoreći o zajmu, ministar Romić je pojasnio da se radi o iznimno povoljnim kamatama, s 0,3 posto fiksne za euro. Naveo je da će se projekti implementirati na području cijele Hrvatske, s tim da su definirana prioritetna područja gdje ima najviše problema. Uzeo je za primjer područje Karlovca gdje će se za Projekt zaštite od poplava uložiti gotovo 600 milijuna kuna. „Ovim se kreće u dvije faze, jedan je investicijski zamah, a drugo povoljna sredstva koja ćemo koristiti za te projekte“, zaključio je ministar Romić.

Pisane vijesti | Govori i izjave | Kaznena djela i zakon | Ante Šprlje