Ministri vanjskih poslova: Hrvatska i Slovenija oprezno prema normalizaciji

U Hrvatskoj i Sloveniji nema porasta zaraženih novim koronavirusom te stoga radimo na tome da svi oblici života budu u funkciji i da se oprezno vratimo u normalno stanje, poručili su ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije na sastanku održanom u petak na graničnom prijelazu Kaštel-Dragonja.

Ustvrdivši kako je najvažnije pridržavanje epidemioloških mjera, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je nakon sastanka sa slovenskim kolegom Anžeom Logarom kako su epidemiološke slike Hrvatske i Slovenije slične i zasigurno dvije države trebaju pokazati tu otvorenost prema Europi kao dobar primjer. 

"Odnosi Hrvatske i Slovenije temelje se na dugotrajnim vezama koje imaju za rezultat uspješnu suradnju. Drago mi je da imamo sličnu epidemiološku sliku u našim zemljama što svakako pridonosi dogovoru o olakšanom prelasku državne granice", istaknuo je ministar Grlić Radman na konferenciji za novinare dodavši kako obje zemlje pozdravljaju preporuke Europske komisije o postupnom ublažavanju mjera oko prelaska granice uvedenih zbog koronavirusa.

U prilog tomu on je naglasio činjenicu kako su Hrvatska i Slovenija od početka pandemije dogovorile nesmetan prolaz teretnog prometa iz Hrvatske u Sloveniju i obrnuto kao i omogućavanje tranzita te kroz bilateralne dogovore, poput današnjeg, omogućiti olakšane prelaske za hrvatske i slovenske državljane.

Slovenija je važan susjed i partner

"Slovenija je važan susjed i partner i zato nam je drago da kada je Hrvatska omogućila stranim državljanima putovanja u Hrvatsku iz osobnih i gospodarskih razloga, upravo su Slovenci to koristili i u velikom broju dolazili. Gradimo čvrste odnose i na tom tragu spremni smo rješavati preostala otvorena pitanja koja ne trebaju dominirati u našim odnosima", poručio je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Dodao je kako se danas razgovaralo o situaciji uz granicu koja svakodnevno utječe na život građana koji žive uz granicu te zaključili da se trebaju riješiti fleksibilno, na partnerski način jer, kako je rekao "lokalna pitanja trebaju se rješavati na lokalnoj razini". Podsjetio je kako se upravo danas obilježava 28. obljetnica članstva u Ujedinjenim narodima, kako su obje države u Europskoj uniji te kako su ispunile sve svoje vanjsko-političke ciljeve.

"Uvjeren sam da će naša suradnja ubuduće biti još tješnja, da ćemo reagirati na sve poteškoće na koje ćemo nailaziti i ubuduće te surađivati na svim područjima. Nadam se da ćemo biti uspješni kao i do sada", poručio je slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar kojemu je to bio prvi službeni susret s hrvatskim kolegom.

Ministri vanjskih poslova dviju država ipak nisu parafirali sporazum kojim bi se dodatno pojednostavio prelazak granice. Nisu ni objavljene eventualne buduće mjere za to. Javnosti će biti predočene, kazao je ministar Grlić Radman, kad se izvijeste vlada i premijer Andrej Plenković. 

Interes Hrvatske da slovenski građani prelaze granicu kao i ranije

Odgovarajući na pitanja novinara ministar Grlić Radman ustvrdio je kako je interes Hrvatske da slovenski građani prelaze granicu kao i ranije.

"Epidemiološka slika je dobra ali nadležna tijela će dogovarati tehničke detalje i donijeti odluku. Mislim da idemo u dobrom pravcu. Imamo situaciju gdje nemamo više linearni rast zaraženih niti umrlih, kako u Hrvatskoj tako i u Sloveniji. Mi moramo živjeti, raditi, gospodarstvo mora biti u funkciji te radimo na tome kako bismo se vratili u normalno stanje", rekao je ministar Grlić Radman.

Izvor: Hina/Vlada
 
 

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman