Ministri: Vlada je znanjem i vizijom dovela Hrvatsku na 40. mjesto na listi Svjetske banke, pomaci su impresivni

Slika /Vijesti/2015/listopad/28listopada/Hina.jpg

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić te ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministar pravosuđa Orsat Miljenić održali su danas u Banskim dvorima konferenciju za medije u povodu izvješća Svjetske banke Doing Business 2016.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić naglasio je da je Hrvatska u zadnje dvije godine napravila ogroman iskorak u konkurentnosti, dodavši da je jedna od najrelevantnijih ljestvica upravo ova Svjetske banske koja pokazuje da je Hrvatska trenutno po lakoći poslovanja na 40. mjestu od ukupno 189 zemlja. „Radi se o vrlo viskom mjestu, posebno uzimajući u obzir prilike u kojima smo živjeli zadnjih šest-sedam godina“, kazao je potpredsjednik Grčić, ustvrdivši da je Hrvatske na toj listi preskočila najveći dio zemalja iz jugoistočne Europe, ali i neke razvijene zapadnoeuropske zemlje poput Belgije, Italije i Mađarske. Smatra impresivnim pomak Hrvatske na ljestvici Svjetske banke o lakoći poslovanja u zadnje dvije godine s 89. na 40. mjesto. Potpredsjednik Vlade naveo je i neka od područja u kojima smo napravili pomak, a to su: ishođenje dozvola za gradnju, uknjižba vlasništva, rješavanje trgovinskih sporova te prekogranično trgovanje.
 
„Sve što se trenutno događa u Hrvatskoj nije slučajno, to je zaista napor naše Vlade, u čemu nam je u nekim dijelovima pomoglo i članstvo u Europskoj uniji", kazao je. Podsjetio je i da je Hrvatska prva na listi Europske unije po indeksu poslovne klime. Prema tome, istaknuo je potpredsjednik Vlade, Hrvatska je sve poželjnija destinacija za investicije i poslovanje.
 
Govoreći o domaćim i stranim ulaganjima u Hrvatsku, potpredsjednik Grčić je kazao da se radi o sjajnim rezultatima kojima je pridonijela i Vlada svojom prokativnom politikom, uzevši za primjer izmjene poreznog sustava prilagodivši ih poduzetnicima te poticanje poduzetništva i investicija. Naveo je i Zakon o poticanju ulaganja koji je po svemu što nudi jedan od snažnijih u regiji u smislu veličine potpora koje se daju poduzetnicima. „I tu je nekoliko projekata koje smo digli kroz predstečajne nagodbe, gdje smo isto tako dobili i strane i domaće partnere“, dodao je. Potpredsjednik Grčić naglasio je da uvijek postoji jasna sprega između onoga što se čini u jačanju poslovne klime i investicija i onoga što se događa kao rezultat - rast industrije, rast turizma, rast BDP-a i rast zaposlenosti. „Hrvatska raste i to doista nitko ne može zaustaviti“, zaključio je.
 
„Hrvatska je prije četiri godine zatečena u recesiji, bez vizije i bez znanja“, rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i istaknuo da je ova Vlada, sa znanjem, vizijom i vodstvom napravila korake koji su nas doveli na 40. mjesto izvješća Svjetske banke Doing Business 2016., a to je u samo zadnje dvije godine skok za 50 mjesta. „Zemlja je bolja nego što je bila i ovo je dokaz“, nastavio je ministar. „Uveli smo reda u svemu, pogotovo gospodarstvu, a opozicija, koja govori da smo najgore europsko gospodarstvo, da smo treće najgore gospodarstvo svijeta, uništava potencijal i imidž Hrvatske. To nije domoljublje, to je bezobrazluk, a uz to nije istina“, kazao je ministar. Također, rekao je da je cilj ove Vlade u sljedećem mandatu ući u prvih dvadeset zemalja svijeta. „Hrvatska to može, Hrvatska to zaslužuje i mi ćemo to odraditi“, zaključio je.
 
Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je da se po ovim pokazateljima vidi sve što je odrađeno do lipnja u pravosuđu, ali je naglasio da neke mjere, provedene nakon lipnja, ovdje nisu navedene, a značile bi pomak za još nekoliko mjesta. Kao primjer, kada se radi o pokretanju poslovanja, naveo je bitno pojeftinjenje koje kreće od prvog studenog. Također, tu je i uknjižba vlasništva i s time povezan verificirano izdavanje ZK izvatka, koji će se od idućeg tjedna moći podići preko usluge e-Građani. Ministar je istaknuo da se godišnje izda preko milijun i pol izvadaka: „Koliko ćemo radnih sati uštedjeti građanima i koliko će se uštedjeti na troškovima, a istovremeno ćemo u sustavu dobiti preko 100 službenika koji su dosad bili na šalterima, a sada će rješavati predmete“, istaknuo je ministar. Što se tiče zaštite manjinskih ulagača, ministar Miljenić je kazao da će nove izmjene Zakona o trgovačkim društvima također dovesti do pomaka na listi, kao i rješavanje trgovinskih sporova, jer su izmjene Zakona o parničnom postupku spremne. „I na kraju, što se tiče rješavanja problema insolventnosti, izglasan je i stupio na snagu novi Stečajni zakon, te će i on utjecati na daljnji skok na listi“, kazao je ministar.
 
Foto: Hina

Pisane vijesti | Govori i izjave | Ekonomija