Ministri Z. Marić i Butković o Zakonu o stambenom potrošačkom kreditiranju i Strategiji prometnog razvoja

  • Slika /Vijesti/2017/08 kolovoz/24 kolovoza/Press/DSC_9449.jpg

Nakon sjednice Vlade ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Oleg Butković predstavio je nove projekte u sklopu Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2030. godine, a ministar financija Zdravko Marić govorio je o Zakonu o stambenom potrošačkom kreditiranju.

„Konačnim prijedlogom Zakona potrošaču se daje pravo da u roku od 14 dana od trenutka potpisivanja ugovora odustane od kredita - besplatno i bez navođenja razloga“, rekao je ministar financija Marić, dodavši kako novi zakon donosi transparentniji izračun stvarne, efektivne kamatne stope te ukidanje izlazne naknade u slučaju prijevremene otplate kredita.

„Uvodi se jedan standardizirani obrazac izvještavanja koji će omogućiti veću transparentnost, preglednost i usporedivost različitih vrsta kreditnih ponuda koje našim potrošačima stoje na tržištu“, rekao je ministar Marić te posebno istaknuo da je, kao što je i najavljeno tijekom prvog čitanja u Hrvatskom saboru, ukinuta izlazna naknada u slučaju prijevremene otplate kredita.

Ocijenio je kako će s time unaprijediti zaštitu potrošača i tržište kredita te napraviti značajan iskorak nabolje u prevenciji brojnih neugodnih situacija kojima smo svjedočili.

Strategije prometnog razvoja RH za razdoblje od 2017. do 2030. godine definira 16 ciljeva koji su primjenjivi za sektor prometa, 37 specifičnih ciljeva i 118 mjera podijeljenih u 6 prometnih sektora - željeznički, cestovni, zračni, pomorstva i unutarnja plovidba, javni gradski, prigradski i regionalni prijevoz.

Ministar Butković posebno je naglasio važnost mosta Pelješac s pristupnim cestama, nabavku elektromotornih vlakova, obnovu tramvajske infrastrukture u Osijeku i Zagrebu, nabavu novih tramvaja i dovršetak izgradnje Zračne luke Dubrovnik.

Strategija posebno obrađuje segment ostanka života na otocima te u tom kontekstu ministar Butković izdvojio je nabavku novih brodova za prijevoz putnika na otoke i ulaganje u otočku infrastrukturu.

„Donošenje Strategije osigurava bezuvjetno trošenje sredstava iz EU fondova za više od 20 projekata u svim vidovima prometa ukupne vrijednosti oko 2 milijarde eura“, rekao je ministar Butković, napomenuvši da je Vlada današnjim usvajanjem učinila posljednji formalni korak da bi se izgradnja Pelješkog mosta mogla sufinancirati novcem iz fondova EU.



Pisane vijesti | Zdravko Marić