Ministrica Brnjac na sastanku Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport

U sklopu slovenskog predsjedanja Vijećem EU, danas je u Bruxellesu održan sastanak Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport, na  kojem je sudjelovala i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Na sastanku su usvojena dva dokumenta, Rezolucija o ključnim značajkama europskog modela sporta te Zaključci o cjeloživotnoj tjelesnoj aktivnosti, a raspravljalo se i o dualnoj karijeri sportaša.

"Oba dokumenta koja su danas usvojena na Vijeću izuzetno su značajna za sustav sporta. Rezolucija o ključnim značajkama europskog modela sporta štiti glavne značajke sporta, poput slobode udruživanja, piramidalne strukture i otvoreni sustav napredovanja i ispadanja što su osnovni temelji na kojima leži sustav sporta, a što je i sukladno našem Zakonu o sportu. U Zaključcima o cjeloživotnoj tjelesnoj aktivnosti posebno se naglasila važnost bavljenja tjelesnom aktivnosti s obzirom na posljedice koje ostavlja pandemija COVID-19", istaknula je ministrica Brnjac.

U raspravi o dualnoj karijeri sportaša ministrica Brnjac naglasila je važnost ranog prepoznavanja ovog izazova za svakog vrhunskog sportaša te je istaknula hrvatske primjere dobre prakse.

"Prema zdravoj i aktivnoj Hrvatskoj"

"Ministarstvo turizma i sporta u okviru svojih ovlasti na godišnjoj razini realizira više programskih mjera dual karijere kao što su državne nagrade za vrhunska sportska postignuća, trajne novčane mjesečne naknade, poticanje stjecanja stručnih kvalifikacija vrhunskih sportaša te smještaj u studentske domove kategoriziranih sportaša. Također, Ministarstvo kroz natječaj za poticanje školovanja bivših i sadašnjih vrhunskih sportaša godišnje subvencionira školovanje oko 150 sportašica i sportaša u vrijednosti većoj od milijun kuna, "naglasila je Brnjac.

U sklopu sastanka Vijeća, ministrica Brnjac je, uz prisustvo povjerenice Mariye Gabriel, potpisala dokument pod nazivom "Prema zdravoj i aktivnoj Hrvatskoj", čime je Hrvatska pristupila novoj inicijativi Europske komisije za poticanje zdravstveno-usmjerenog tjelesnog vježbanja HealthyLifestyle4all te tako doprinijela podizanju svijesti o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću među svim generacijama.

Važno je istaknuti kako se upravo ova Inicijativa nadovezuje na mjere i aktivnosti propisane Nacionalnim programom športa 2019. -2026., a do sada je Inicijativi pristupilo deset zemalja EU, niz EU institucija i sportskih organizacija te najveće međunarodne sportske organizacije poput FIFA-e, UEFA-e, Međunarodnog olimpijskog odbora, Međunarodnog paraolimpijskog odbora, WADA-e i slično.

Izvor: Hina/Vlada 

Pisane vijesti | Nikolina Brnjac