Ministrica Juretić na Konferenciji visoke razine "Ususret djetinjstvu bez tjelesnog kažnjavanja"

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/lipanj/1 lipnja/IMG-20160601-WA0002.jpg

U organizaciji Vlade Republike Austrije, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Austrije u Beču se 1. i  2. lipnja 2016. g. održava Konferencija visoke razine na temu zaštite djece od tjelesnog kažnjavanja i svih oblika nasilja. 

Konferencija je okupila ministre nadležne za djecu, mlade i obitelj te druge visoke dužnosnike međunarodnih organizacija i tijela EU zaduženih za navedena tematska područja. 

Konferenciju je otvorila švedska kraljica Silvia budući da je Švedska bila domaćin prve međunarodne konferencije koja se na ovu temu održala 2014. g. Sudionicima su se u uvodnom djelu obratili i austrijski ministri za obitelj i mlade, unutarnje poslove, pravosuđe te predstavnik generalnog tajništva UN-a za pitanja nasilja nad djecom i direktor EU agencije za temeljna prava.
 
Istaknuto je kako 49 zemalja u svojim nacionalnim zakonodavstvima zabranjuje svako tjelesno kažnjavanje i druge oblike zlostavljanja djece. Unatoč postignutom napretku u zadnjih 10-tak godina, neophodno je i dalje zagovarati i podupirati reforme kojima će se osigurati da sva djeca, bez obzira u kojem djelu svijeta žive, imaju mogućnost ostvarivanja svih temeljnih prava koja jamče zaštitu njihovog fizičkog i psihičkog integriteta. 
 
Stoga je cilj ove Konferencije rasprava oko zajedničkih aktivnosti na izgradnji društva u kojem neće biti prostora za toleranciju nasilja nad djecom i njihovog tjelesnog kažnjavanja te ujedno i razmjena iskustava oko učinaka zakonodavnih reformi vezanih za zabranu tjelesnog kažnjavanja djece u svim okruženjima uključujući i obiteljsko okruženje. 
 
Ministrica Juretić održala je govor u plenarnom djelu u kojem je istaknula predanost Vlade RH u implementaciji Konvencije o pravima djeteta, zakona i ostalih strateških dokumenata kojima se u RH osigurava potpuna i puna zaštita djece od tjelesnog kažnjavanja i nasilja u svim okruženjima. U prilog tome govori činjenica da Vlada RH potiče politiku potpore pozitivnom roditeljstvu i odgoju u kojem se izgrađuje zdrav odnos uzajamnog poštovanja između roditelja i djece.
 
U završnom djelu usvojena je Rezolucija koja sadrži preporuke i smjernice za osiguranje djetinjstva bez tjelesnog kažnjavanja i nasilja. 
 

Pisane vijesti